Gå til sidens hovedinnhold

Prins Harry, andre Harry`er ogen liten historietime

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Så er den rauhåre sjarmøren Prins Harry gift med sin Meghan, ei vakker amerikansk, skuespillerinne med en no uvanlig bakgrunn for en kongelig ektefelle. Dronning Mary, flere andre dronninger, og konger, ville vel snudd seg i sine graver hvis dom hadde visst å som hendte i Windsor 19. mai 2018!

Det er nesten ikke tel å tru for en ana stakkar heller. Da je bodde i USA, før opphevelsen ta raseskillelova på 1960talet, opplevde je rasekonflikter og oppstyr, husser den lange nådelause marsjen i Selma Alabama og måtte ty tel tårer da Martin Luther King framførte talen: ”I have a Dream” ved Lincoln Memorial i Washington i 1963. Og på en måte lever je enda med sjokket og sorgen je følte da King vart drept i Memphis Tennessee i 1968.

Det var stort da USA vælgte en afroamerikaner tel president i 2008, og det er banebrytende at en britisk prins har gifte seg med ei fraskilt dame hvis forfedre var slaver. Rørende var det sannelig da Prins Charles ledsage den mørkhude brudemora opp midtgangen i kjørka, og det var overraskende og artig å se menneskjer i mange hudfarger og mange fasonger som gjester i bryllupet.

Vielsen braut flere tradisjoner, - en afroamerikansk pastor viste et uvanlig kroppsspråk og høldt en sprudlende tale som fekk mange tel å smile. Han siterte M.L.King og la stor vekt på den kristne menneskekjærligheten og den mellom mann og kvinne. Vi fekk se og høre et Gospelkor som framførte: ”Stand By Me” med innlevelse og følelse. Utradisjonelt var det og at ektemann` fekk ring, og at Meghan IKKE lova å adlyde mannen.

Je tenker på den sorgtunge 12 år gamle prinsen som gikk bak kista tel mora Diana i 1997, og på alt je har lesi om han i åra etterpå. Prins Harry er sjarmerende, ser ut tel å vara en ordentlig skøyer og har flere glimt i aua enn mannfolk flest. Men det har nok ikke vøri så lett å oppføre seg kongelig støtt. I 2005 vart det rabalder da han kom tel et kostymeball kledd i det som likne en naziuniform med hakekors på armbindet, og i 2012 måtte den godeste prinsen tåle et oppvaskmøte med dronning Elizabeth. Da vart det publisert bilder frå en fuktig fest i Las Vegas der prinsen danser splitter nakjinn med ei like så splitter nakjinn dame i VIP suiten på hotellet. Etter det var han visstnok nødt tel å be bæstemora om unnskyldning.

Han tjenestegjorde i det britiske forsvaret i ti år, deltok i krig i Afghanistan og fortælte seinere at han som helikoptetpilot hadde vøri med på å drepe opprørere. Han sa og at dei åra hadde hjert han tel å handtere sorgen over mora.

I 2017 vart det alvor mellom han og Meghan Markle da begge var med på å kaste glans over «Invictus Games» - en sportskonkurranse for veteraner og andre som er skade i krig. Så vart det forlovelse og et ett år seinere det gedigne bryllupet hele verda var vitne tel 19. mai.

Det er og andre kjinte Harry`er. I 1944 vart Harry Truman, en hattebutikkeier frå Missouri, visepresident for Franklin D. Roosevelt som var inne i sin fjerde presidentperiode, slitin og nedbrøtin ta sjukdom. Da han døydde i april 1945, måtte Truman ta over den utfordrende jobben som leder for verdas mektigste land, og han fekk ansvar for å avslutte Andre Verdenskrig og få et krigsherje Europa på fote att.

Trumandoktrinen slo fast at USA ville støtte alle frie land som motsætte seg indre eller ytre undertrykkelse, og presidenten var i 1949 primus moter for forsvarsalliansen NATO.

Truman vant presidentvalget i 1948, men i 1952 sa han nei takk! Da fekk krigshelten Dwight Eisenhower, godt kjint frå D - dags invasjon` i Frankrike 6. juni 1944, det ærefulle oppdraget i Det Hvite Hus.

Mens je bodde i USA likte je godt å høre på Harry Belafonte. Han hette Harold George Belafonte da han vart døpt i 1927 i Harlem i New York. Foreldra kom frå Jamaica der han bodde i oppveksten. Han er kjint for den fengende og rytmiske Calypsomusikken frå dei karibiske øyer, viser, ballader og negro spirituals. På 1960 talet var han en nær samarbeidspartner med Martin Luther King og deltok under den før nevnte begivenheten i Washington i 1963. Harry Belafonte er og Goodwillambassadør i UNICEF og arber for å hjelpe vanskeligstilte unger.

Så tel en Harry som ikke er en mann, men ei dame. Harry var kjælenavnet tel den engelske prinsessa Maud før hu vart Norges dronning i 1905. Vi her i landet fekk kjinskap tel detta i 2009 da en dramaserie kalt Harry og Charles vart sendt på NRK 1. Serien var basert på Kong Håkon og Dronning Maud liv i tida før dom vart kongepar i Norge. På TV møtte vi Prins Carl av Danmark, kona Maud og den vesle prinsen Alexander som seinere vart vår kjære Kong Olav. Dramaet beskriver åssen Fritjof Nansen og Wedel Jarlsberg anstrengte seg for å få Prins Carl tel å akseptere den norske trona. Historisk rørende er det at Prinsen svara at han bare ville bli konge i Norge hvis folket sa seg enige, - han krevde folkeavstemning.

Formuleringen var: ”Er du enig i Stortingets bemyndigelse til regjeringen om at opfordre Prins Carl af Danmark til at lade seg vælge til Norges Konge.” Resultatet var overveldende for monarki med den danske prinsen som konge. Slik vart Norge det eneste landet i verda med en folkevælgt konge. Prins Carl skifte navn tel Håkon, et gammalt norsk kongenavn, sønn` Alexanders nye navn vart Olav. Kong Håkons valgspråk:”Alt for Norge” levde han opp tel og viste det kænskje best ved å si NEI! tel den tyske overmakta i april 1940, no som vart synliggjort for oss i filmen: Kongens Nei!

Slangordet HARRY var vanlig for non år sea. På Google står det at ordet oppsto blant overklasseungdom i Oslo på begynnelsen ta 1900 talet og vart brukt om personer som bodde på den ”gærne” sida ta by`n.

Ordboka forklarer Harry som smakløs, vulgær, udannet eller usofistikert, men at det og kan bety ujålete, folkelig eller jordnær.

I 2002 sa landbruksminister Lars Sponheim at innkjøpsturer tel Sverige for å kjøpe billig mat og alkohol var Harry. Etter det vart begrepa harrytur og harryhandling vanlig. Andre eksempler på det mange syns er Harry kan vara Sputnikviser, rånekultur, danskebåt, eller grisefest i syden. Nå for tida syns nå je at jålete bloggere med botox i fjæset og kunstige øyevipper virkelig fortjener å bli kalt HARRY!

Kommentarer til denne saken