Gå til sidens hovedinnhold

Engler i snøen og andre bevingede vesen

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Så vidunderlig vakkerhvit kan verda vara en dag i februar. Je ser ut på et landskap som virkelig har ti på seg vinterpynten, et tynt snølag dekker bakken, rimfrosten henger blondeaktig på busker, trer og skigard.

Syster mi og je var overbegeistre for sånne dager med nysnø. Vi skyndte oss, fekk på oss uteklæda og flaug ut i hagan for å laga snømenn, snøhytter og engler i snøen før `n bæstefar begynte med snømåkainga. Han likte ikke at vi rote tel i snøen rundt huset, han bæstefar, da vart dei skarpe snøkanta han laga ner tel brynn, tel doen og uthuset ødelagt

Vi systren hadde stor glede ta å se på engleglansbilder. Vi satt ofte ved kjøkkenbordet, beundre dei siste vi hadde fått lov tel å kjøpe, bytte med en an og limte dom inn i glansbøken våre, vakre smilende englejinter med lubne armer, lyst krøllete hår og bølgende hvite vinger spredd utover hvite skyer.

Da vi måtte rødde bort bilda like før vi skulle eta mæddan, vart vi ergerlige, riktig trumpete somme tider. - Dere oppfører dere som non ordentlige bekengler, sa a mor en dag. - Å er bekengler for no? spørte syster mi. - Svarte engler, svara hu, svarte som beket bæstefar dår bruker når han færder skor. - Har di kænskje ikke hørt om den lysende Lucifer heller di da. Så fortælte a om en engel som hadde vørti kaste ner frå himmal ta Gud forde han var ulydig og ikke oppførte seg ordentlig. - Han kalles ofte Den falne engel, sa a, og han vart tel en jævel som bor nere i hælvete i hoppes med andre jævler. – Det er jo en ta dom som hølder tel under Præstkvennslåven ved juletider, han har di vel hørt om? Jo da, han visste vi åkke var. Hvis vi måtte gå forbi låven etter at det var mørkt, leide vi en an og såg mot elva, - vi tørte ikke å se innunder låven for alt i verda.

Bibelske engler er slett ikke små yndige glansbildeenglejinter, - dom er vaksne og oftest menn!

Den katolske kjørka meiner det var(er)fire erkeengler, Mikael, Gabriel, Rafael og Uriel, Protestanter trur vel at erkeengal Gabriel er den viktikste. Det var jo han som kom tel Jomfu Maria og sa: - Frykt ikke, Maria! For du har funnet nåde hos Gud. Du skal bli med barn og få en sønn, og du skal gi ham navnet Jesus!

Og da Jesus var født kom en himmelsk hærskare for å ære frelseren mens dom sang: Ære være Gud i det høyeste og fred på jorden i mennesker, Guds velbehag.

Johannes åpenbaring, den siste og merkeligste boka i bibal, handler og om bevingede engleskarer:

Deretter så jeg en stor skare som ingen kunne telle som sto for tronen og for lammet, kledd i lange hvit kjortler, og med palmegrener i sine hender. De ropte med høi røst og sa: Frelsen tilhører vår Gud, han som sitter på tronen og Lammet-------

Hans Brorson, dansk biskop og salmedikter på 1700 talet, skreiv denna salma om det som er beskrivi i Åpenbaringen:

Den store, hvite flokk å se som tusen berge full av sne

Med skog omkring Av palmesving, For tronen hvem er de?

Det er den helteskare som Fra verdens store trengsel kom,

Og har seg todd I Lammets blod Til himlens helligdom.

Der holder de nå kirkegang Med uopphørlig jubelklang

I høye kor, Hvor Gud han bor Blant alle englers sang.

Han bæstefar brukte å nynnesynge non strofer frå den salma hvis han følgte meg og syster mi ner tel utedoen om kvæld`n. – Ikke syng den sangen a bæstefar, sa vi. Vi vart skræmte vi da, var sikre på at den store hvite flokk var spøkelser. For non år sea vart det prate og skrivi my om engleskolen Astarte som sjølveste Prinsessa, a Märtha Louise og venninna Elisabeth Nordeng begynte i Oslo. Prinsessa forklarte englebegrepet i et intervju: Englene er ikke fysiske. Det er veldig viktig. Noen kjenner dem, noen ser dem. Hver enkelt oppfatter dem ut fra sitt ståsted. De er lysvesener for meg, som er en følelse av en veldig sterk tilstedeværelse, en sterk kjærlighetsstøtte. Engleskolen har fått nytt navn og heter nå Soulspring. (oversettelse Sjeleprang?) På timeplanen står: - Selvutvikling med en åndelig dimensjon, spiritualitet, meditasjon, healing og reading? Mål: Å gå inn i sjelens kraftfulle energi og få fram det fargesprakende i oss.

I 2010 ga dei to englevenna ut boka: Møt din skytsengel. I et intervju sier dom: Englene er der for oss uansett. Og de kan hjelpe oss med å bli bedre kjent med oss selv. De kan hjelpe oss med å finne vår vei i livet slik at vi kan leve i større glede og kjærlighet. De kan hjelpe oss med å finne veien til vår egen storhet, til vår sanne essens til den universelle kjærlighetskraften.

Nå ser det ut som om skytsengal hennes Märtha Louise ikke har vøri tel så stor hjelp, for idyllen i Lommedalen er visst over for ekteparet Behn. Je tar likevæl med et dikt je skreiv like etter at Prinsessa hadde vøri på TV og prate med Skavlan.

Prinsesseprat

Prinsessa gir ut bok om engler og mye ana rart,

hu er så lattermild, sjarmerende og smart,

hu trur på engler og ana slags magi,

på det som kalles New Age filosofi,

hu sier vi har auraer alle mann,

den svever rundt oss over land og strand,

den kan vara fjern eller nokså nær,

men er nok både her og der;

vi må lære å kjenne vår innerste kjerne,

det vil prinsessa så inderlig gjerne,

engleskole har a og, og en gemal

som skriver bøker og søker å finne seg sjøl,

slik innsikt kommer nok ikke rekanes på ei fjøl,

kænskje Ari Behn satt heme i Lommedalstua

og var misunnelig da prinsessefrua

kaste glans over TV kvelden vår,

kanskje han vart trist og sår,

og ikke så lite sjalu,

Å HUTTE TUTTE TU!

Kommentarer til denne saken