Samfunnets hukommelse

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Når vi skal meisle ut politikken for framtida, er det viktig å kjenne fortida. På veg inn i ei fylkessammenslåing er det nyttig å minne oss sjøl på Oppland og Hedmarks felles historie.

Vi har nettopp åpnet fylkesarkivets utstilling om fylkeskommunens historie på fylkeshuset. Bakgrunn for utstillinga er et ønske om å få de historiske arkivene fram i lyset. Fylkesarkivet er et ektefødt barn av OL i 1994. Bakgrunnen var ønsket om at LOOCs arkiver forble i byen Derfor gikk Oppland fylkeskommune sammen med LOOC og Lillehammer kommune og opprettet Fylkesarkivet i Oppland.

Det interkommunale arkivsamarbeidet, IKA Opplandene, ble oppretta i 2008. 41 kommuner i Oppland og Hedmark er med i dette samarbeidet, der Oppland fylkeskommune er deltaker og vertskommune. Og ja, sjølsagt med det historiske navnet Opplandene.

Jeg er stolt av at våre dyktige fagfolk går foran. Oppland fylkeskommune er en av de få som har oppretta et fylkesarkiv, og har på denne måten tatt ansvar for regionens arkiver. Oppland er med andre ord godt rusta til å ta vare på vår felles hukommelse.

Det er viktig at vi har orden på arkivene. Kanskje ikke noe vi tenker over i hverdagen, men viktig den dagen vi får bruk for det sjøl. Sånn som nå når ny historie skal skrives. Arkivene dokumenterer samfunnsutviklinga i Oppland og Hedmark sine kommuner, og i Oppland fylke. Hva som blir tatt vare på for ettertida er derfor av betydning for hva vi ønsker å fortelle kommende generasjoner om dagens samfunn. Et lite utdrag av fylkeskommunens historie er nå utstilt hos oss. Ta deg gjerne en tur innom i Kirkegata på Lillehammer hvis du er i nabolaget.

Et valg som åpenbart er viktig for vår felles identitet er hva den nye fylkeskommunen skal hete. Fylkestinget i Oppland inviterte derfor arkeolog Frans-Arne Stylegar og religionshistoriker Gro Steinsland til møtet vårt på Granavollen denne uka. Det er viktig å kjenne de lange linjene bakover i tid for å møte framtida på en god måte, og da er det ett navn som klart skiller seg ut. En ny fylkeskommune bør hete Opplandene.

Opplandene er den historiske betegnelsen for området nord for Viken. Det har i tidligere tider beskrevet et større geografisk innland enn bare Oppland og Hedmark, men også vært avgrenset til våre to fylker. Det er mange kilder som bekrefter at dette navnet har forent oss gjennom historien. Arkivene er samfunnets hukommelse, og det minner oss om våre røtter og felles arv.

Nå står vi overfor en sammenslåing av fylkeskommuner. Nye kapitler i vår fylkeskommunale historie skal skrives, og opplendingene skal gjenforenes med hedmarkingene. Vi skal bygge et nytt fylke, og da er det mange viktige valg som skal tas. Vi går spennende tider i møte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags