Tillate bordeller? Skal opplæringa sortere under yrkesfag?

YRKESFAG?: – Skal opplæringa sortere under yrkesfag, eller noe annet? Skal man bruke lærlingplasser? spør artikkelforfatteren etter forslaget om å legalisere bordeller.

YRKESFAG?: – Skal opplæringa sortere under yrkesfag, eller noe annet? Skal man bruke lærlingplasser? spør artikkelforfatteren etter forslaget om å legalisere bordeller. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerFor mange år siden – det er jo ingen nyhet at dette kommer opp – hadde jeg en diskusjon med noen mannfolk på Gjøvik om nettopp dette med at det burde tillates drift av bordeller. Årsaken (bortforklaringen) skulle liksom være trygge arbeidsforhold, sjekking av sykdommer og så videre. Nå er jeg ikke helt sikker på hvem omsorgen for å ikke bli syk er rettet mot, men jeg har noen tanker. Og når en av «arbeiderne» blir sjuke, så kan de jo bare byttes ut. Da kan de sendes på NAV, eller? For sjuke vil de bli.

«Hva om kona di blir arbeidsledig og trenger ny jobb? Eller dattera di? Vil du synes det er OK at hun får jobb på bordell?» Plutselig falt virkeligheta i hue på dem som en stor overraskelse. Selvfølgelig ønsket de ikke det. Ikke med sine egne som arbeidstakere. Men gjerne med andres koner og barn – da er det greit. Litt merkelig tankegang dersom det er et ærlig dags arbeide. Hvorfor skulle de ikke ønske det? Også frihet og trygghet? Hvor blind er det mulig å bli? Hvor langt nedi sandhaugen er det mulig å bore hue?

Skal opplæringa sortere under yrkesfag, eller noe annet? Skal man bruke lærlingplasser? Greit å finne ut om folk egner seg? Kjære FpU-ere; ta dere en tur, for eksempel på et senter for overgrepsofre eller på en avdeling for sterkt traumatiserte mennesker. Snakk litt med dem som jobber der. Ta en prat med folk som jobber med prostituerte og hør hva de har å fortelle om historiene til de aller, aller fleste som selger kroppen sin.

På 80-tallet ble det gjort en undersøkelse i Oslo der de fant ut at blant dem som var gateprostituerte, så var ikke 70, ikke 80 ikke 90, men 100 prosent overgrepsoffer. Nå kan en si at dette gjelder gateprostituerte og ikke de som jobber «under ordnede og trygge forhold». Nei, for til de arbeidsplassene vil det nok komme friske, flotte damer og gutter med ambisjoner for livet sitt og et mål om å få en framtid som familieforsørger. Får man forresten barnehageplass eller plass til barna i barnevernet dersom man søker om bistand mens man er på jobb? Ser ikke bort ifra at en eller annen ansatt i en barnehage vil sende en bekymringsmelding dersom mamma eller pappa skal ut på jobb og ligge med en haug med mennesker før barnet blir hentet hjem.

Ta en prat med dem som lever av å selge porno i all verdens medier og hør om de kan fortelle historien til de aller, aller fleste som er med på bilder, filmer og så videre, og spør om de har noe å bidra med for å vekke dere. Ta en prat med mennesker som jobber med noen som sliter med identiteten sin og hør om de har noe å bidra med for å vekke dere. Så samler dere sammen materiale fra alle disse stedene – fra dem som er villig til å svare dere – og så ser dere godt på hva dere leser. Så bygger dere opp en bordell og ser om dere egentlig har lyst til å fortsatt være kunde og bruke de som selger seg til dere.

Samtidig tar dere en titt på dere selv og de dere vil anbefale bedriften til som kunder, og ser litt på hvor intelligente de ser ut når de går ut fra et sted der de har fått tømt ut noen dråper, og tømt lommeboka for massevis av penger til noen som i utgangspunktet egentlig ikke kan fordra det dere gjør. Og ikke glem –- de aller, aller fleste av de dere eller andre kunder får utføre sex mot, avskyr og hater kundene dypt og inderlig for hva som blir gjort mot dem.

Det er nok en drøm å tro at dette kan bygges opp av mennesker som ikke vil «sko seg» på andres tragedier og at dette skal hindre misbruk, overgrep og menneskehandel. Ingen menneskelige tragedier blir mer OK selv om man setter det inn i nye rammer!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags