Gode fraværsregler?

EVALUERING: – I hovedsak funker fraværsregelen etter formålet, men ingenting er perfekt, skriver Trond Vågan.

EVALUERING: – I hovedsak funker fraværsregelen etter formålet, men ingenting er perfekt, skriver Trond Vågan. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerKanskje et retorisk spørsmål? Nåvel – i mange år var det faktisk klare grenser for elevers skolefravær, men dette ble fjerna da Kristin Halvorsen (SV) var kunnskapsminister i 2009. Det var sikkert godt ment pedagogisk-psykologisk av en dyktig politiker, men viste seg å være et uheldig grep?

Da tidligere kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) innførte ei tydelig fraværsgrense i videregående fra skoleåret 2016/17 som en prøveordning, ble den omstridt. Intensjonen var god: Målet var at ni av ti elever som begynner på videregående skal fullføre og bestå . Regelen innebærer at en elev ikke kan ha mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag for å få karakter i faget.

Kritikken gikk på at reglementet var for firkanta, og at dette i særdeleshet gikk ut over 2-timers fag der lite timefravær prosentuelt kunne gi eleven manglende karaktergrunnlag. Dette må det ryddes opp i, og gode regler mot skolefravær må bli enda bedre.

Funker reglementet? Her lyver nok ikke statistikken: Ifølge en Fafo- rapport fra februar 2019 har «gjennomsnittseleven» i videregående redusert totalfraværet med cirka 20 prosent – eller 15 timer i året – etter innføringa av fraværsgrensa. Fafo tolker det også slik at fraværsgrensa er særdeles viktig for ressurssvake elever som matcher diffuse regler – eller mangel på regler – dårlig. (Op.cit.)

Veien videre? I hovedsak funker fraværsregelen etter formålet, men ingenting er perfekt. Regelverket skal evalueres høst 2019, og det må nok gjøres flere forbedringer. Vi opplever økt stress blant noen elever, og fastlegene får visstnok merarbeid med legeerklæringer.

Den videregående skolen er ikke obligatorisk, det er ingen som tvinges til å være elev i videregående. Frihet er bra, men ikke frihet til å ødelegge egen skolegang og karrieremuligheter. Fraværsgrensa er nok kommet for å bli.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags