Fokus på mat i barnehager og SFO i Østre Toten kommune

AVTALE: – Hvordan kan det ha seg at barnehager og skoler kan inngå en innkjøpsavtale med lokale leverandører, når kommunens institusjonskjøkken ikke har en slik avtale? spør artikkelforfatteren.

AVTALE: – Hvordan kan det ha seg at barnehager og skoler kan inngå en innkjøpsavtale med lokale leverandører, når kommunens institusjonskjøkken ikke har en slik avtale? spør artikkelforfatteren. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg leste vedtaket i formannskapsmøtet fra 21. august, og det gledet mitt kokkehjerte. Det har på oppdrag fra kommunestyret blitt utarbeidet en rapport om dagens situasjon rundt mat og måltider i barnehager/SFO.
Så bra at du Toril barnehagesjef, og formannskapet i Østre Toten kommune ønsker å forbedre mattilbudet for våre barn. Mat og måltider for barnehager er jo en het potet fra Helsedirektoratet, som i 2018 lanserte Nasjonale faglige retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. For skolene og SFO kom det retningslinjer allerede i 2015.

Det vedtas i formannskapsmøtet at det skal utarbeides en kostholdsveileder for barnehager og skoler i Østre Toten, som skal bygge på de allerede eksisterende retningslinjer for mat og måltider. Det skal sikres en lik betaling, og god kvalitet på mattilbudet. Ut i fra et miljøperspektiv, og for å støtte lokal produksjon, skal det være et hovedmål å benytte lokalprodusert mat. Samarbeidet med produsentene må skje innenfor de rammer av lov og forskrifter om innkjøp og gjeldende leveranseavtaler.
Dette høres jo lovende ut, og ikke noe er bedre enn kortreist mat.

Men hvordan kan det ha seg at barnehager og skoler kan inngå en innkjøpsavtale med lokale leverandører, når kommunens institusjonskjøkken ikke har en slik avtale? La meg si det slik: Det hjelper ikke kjøpe en Porsche, hvis man ikke har førerkort .... Man får ikke kjørt den på egenhånd. Det jeg mener er at gode råvarer krever sitt.

De barnehageansatte er gode på sitt fag, de legger opp sin hverdag etter deres fag, mens vi kokker er gode på vårt fag. Det er ikke det samme å tilberede mat hjemme som til en gruppe barn i barnehage/SFO. Jeg vet at mat er en del av planen i barnehagene også, men det er ikke hovedfokusområdet.

Å vedta en slik sak og få den gjennomført krever også sin logistikk. Både for bestilling, distribusjon, mottak, lagring og tilberedning. Jeg tviler ikke på at de barnehageansatte gjør en storartet jobb. Men nå er det jo ferske råvarer vi snakker om, som bør brukes innen en begrenset tid. Joda vi er heldige, det er mange gode lagringsgrønnsaker her på Toten, men tanken er vel ikke at de skal ligge på lager rundt omkring. Det er i følge undersøkelsen ofte lagerplass som er utfordringen både for barnehagene og SFO.
Etter å ha jobbet i faget i 20 år på lokale kjøkken, må jeg kunne si at jeg kjenner tilbudet som gis ved mange kommunale kjøkken i Vestre og Østre Toten. Jeg vet hvor bundet man er til innkjøpsavtaler inngått i GLT-regionen, og hvor lite lokalproduserte råvarer det er å få tak i fordi man er bundet til felles innkjøpsavtaler.

Jeg ser videre i papirene om matprosjektet at leverandøren kan levere varer to ganger pr uke, dette er jo kjempebra. Med tanke på at det er ferske råvarer vi snakker om. Men Østre Toten kommune har 6 kommunale og 6 private barnehager, skal leverandøren/bonden da reise rundt med 3 kg kålrot, 4 kg gulrot og så videre til 12 ulike leveringspunkt? For det er vel ikke mange barnehager som tilbereder et varmt måltid hver dag? Joda, det er jo flott å skrelle og bruke som mellommåltid også, men det er jo ingen mengder vi da snakker om per dag. Vi må vel innrømme at det er brød, pålegg og melk som fortsatt er hovedmåltidene i en barnehage. Dette vil vi vel uansett ikke få av lokale leverandører.

Det ønskes videre at barnehagesektoren må få tilført ressurser til kjøkkenhjelp tilsvarende 50 prosent stilling per barnehage, men dette er det ikke rammer for i dag. Et slik tilbud vil gi et likt mattilbud til lik pris. Det tar tid å tilberede gode råvarer til gode måltider. Ting tar tid, det skal skrelles, kuttes og tilberedes, samtidig som man sikkert tenker at barna skal være en del av denne prosessen. Å være en god veileder samtidig som man tilbereder mat, krever tid.
Jeg synes det er en veldig god tanke at de som tilbereder mat til kommunenes innbyggere, gamle eller unge, også skal få bruke de fantastiske råvarene som vokser rundt oss her på Toten. Men virkeligheten er dessverre ikke slik. Så jeg håper jo at miljø, bærekraftighet og lokale råvarer kan gjelde alle som mottar et måltid tilberedt i kommunal regi i fremtiden.

Men jeg tenker det viktigste er å få inn en kokk og gode retningslinjer før en tar inn de beste råvarene. Og ja jeg mener kokk, ikke kjøkkenassistent. Du verden, vi har mange gode kjøkkenassistenter på våre kjøkken. Men så var det tilbake til dette faget vårt, da. Yrkesstoltheten, fagkunnskapen, råvareutnyttelse, det våre kokkehjerter brenner for hver dag. Å gi våre mottakere den beste matopplevelsen ut fra de råvarene vi har tilgjengelig. Og om argumentet er penger, så er ikke lønnsforskjellene så store ved å ansette en kokk versus en kjøkkenassistent. Lyser dere ut slike stillinger, er jeg sikker på at dere vil få en god søkermasse. Et slik kjøkken vil være attraktivt å jobbe på. Å kunne gi våre barn et innblikk i Totens fantastiske hage, er jo en drøm for mange kokker. Det finnes vel neppe en mer lærevillig og sprudlende gruppe enn barnehagebarn. Ikke minst er det viktig i dagens samfunn å å gi barn innblikk i god råvareutnyttelse og god mat tidlig. Mat skal ikke bare mette, men like mye glede og engasjere mottakeren, om den er ung eller gammel.

Hoffsvangen har gode erfaringer med kjøkkenassistent. I en annen kommune vet jeg en barnehage som har gått for 50 prosent kokk, og tilbakemeldingen der har vært at sykefraværet blant barnehageansatte har blitt redusert betraktelig. Slike erfaringer er vel nyttig i prosessen i å ansette en kjøkkenmedarbeider.

Et siste ønske er at bruk av lokale råvarer ikke bare gjelder barnehager og SFO, men også alle kommunens kjøkken.

Jeg ønsker lykke til i arbeidet, og ser frem til en fremtid med kokker i barnehagene i Østre Toten kommune det blir spennende.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken