Gå til sidens hovedinnhold

Grunnvarme eller fjernvarme

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

La meg først få gratulere utbyggeren av Biltemas nye varehus på Kallerud med valg av energiløsning – grunnvarme. Dette valget ble gjort til tross for at fjernvarme fra Eidsivas anlegg i Kallerudlia går over samme tomt. De velger bevisst en mer miljøvennlig løsning, noe de kan gjøre til tross for et prinsippvedtak i kommunestyret om tilknytningsplikt til fjernvarme. For plikten gjelder ikke hvis man velger annen, miljøvennlig energi som grunnvarme, sol, vind.

Rødt og MDG fremmet et alternativ forslag til tilknytningsplikten, nemlig at valg av energiløsning skulle være frivillig. Hvis man ikke valgte bærekraftig og miljøvennlig, skulle tilknytningsplikten til fjernvarme inntre. Altså et endret fokus, fra frivillighet til tvang for å få bedriftene til å vurdere, det omvendte av hva flertallet med AP i spissen vedtok.

Når vi nå ser den lista over bedrifter og utbyggere som prosjektleder Tunheim i Eidsiva Bioenergi presenterer, så frykter jeg at mange har oppfattet at de ikke har hatt noe valg og at de derfor ikke har sett på kostnadene ved de ulike alternativene.

Prisen på fjernvarme følger strømprisen. Dermed kan det tidvis, om ikke permanent, bli en dyr energiløsning, det ser vi nå med integreringen i det europeiske strømmarkedet. Med grunnvarme vil man ha en helt annen kontroll på kostnadene og de fleste vil ha spart inn investeringen på få år.

Fjernvarmen har hatt stor betydning for at kommunen skal nå sine klimamål (hvis vi ser bort fra utslippene fra forbrenningsanlegget). Men vi må ikke i begeistringen for Eidsivas anlegg miste av syne at det finnes andre miljøvennlige alternativ. Kommunens oppgave er ikke å sikre kunder til Eidsiva, men at det blir valgt miljøvennlige og utslippsfrie energiløsninger. Vi skal om ikke lenge se nærmere på utbyggingen av Huntonstranda. Eidsiva Bioenergi AS står klar med fjernvarme, men vil det være riktig valg med tanke på kostnadene? Hva med å hente energi fra Mjøsa? Lærdommen fra Biltema må være at utbyggerne vurderer flere alternativer og regner på kostnadene før beslutning tas.

Kommentarer til denne saken