Finnovasjon? Svar til Sarromaa

Av
DEL

LeserbrevSarromaa ramler inn i leksedebatten med å påstå at «det er umulig å lære uten lekser». Det er en hån mot alt som skjer i en vanlig skoledag. Vi har lærere som vet hva de driver med. Vi må gi dem rom til å være lærere. Ikke testpoliti.

Finnene bruker minst tid på lekser i Europa, har en holistisk approach, baserer seg i svært stor grad på leseøving, «stillas»-pedagogikk og langt færre tester, men scorer best. Så har de sjølsagt mulighet for hjemmearbeid.

Jeg kan bare basere meg på mine kilder som Smithsonian Research Institute og education editorials i BBC samt forskere ved Worchester University som eksempelvis skriver om Finland; «homework is not strongly correlated with actual understanding or retention of material/../they make much better use of their in-class time by teaching in contextual, integrated, human ways instead of separated, abstracted, ways like the US uses. Finally, the lower stress and greater free time this gives Finnish students has huge impacts on their mental ability and capacity to learn, not to mention their overall well-being and happiness.»

At Sanna Sarromaa sjøl hadde lekser på åttitallet og ynder å sette seg i sentrum for sannheten, får stå for egen regning, men har knapt statistisk relevans.

Jeg presiserer at de finske lærernes status, statens evne til å backe (ikke bare framsette) nye kompetansekrav og skape frihet for solide nyvinnende lærere – det har finnene klart. Testene må også her hjemme vike for faktisk tid til læring, slik finnene har gjort det. Og sjøl om det i snitt i finsk ungdomsskole gis anpasset lesebaserte «framoverlæring» inntil 30 minutter pr dag (tall fra PISA) – så er det en helt anna approach enn i Norge

Finnene har få, ingen eller uansett andre lekser enn vi i barneskolen. Like it or not.

Jeg deltar akkurat nå på en invitational workshop i Helsinki med fokus på intelligent augmentation og læring og lover å utfordre de ledende kreftene i Finland innen området på om det er lekser som er den drivende faktoren for den helt eksepsjonelle posisjonen landet har tatt når det kommer til innovasjon og kunnskap.

Odd Christian Hagen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags