Farlige faktafeil

Kari Elisabet Svare

Kari Elisabet Svare

Av
DEL

Leserbrev
Hvor var Faktisk.no da Stoltenberg hadde vært på besøk i «Det hvite hus» og uhemmet skrytt av Trump og NATO, verdens sterkeste forsvarsallianse. Og tenk hvor strålende det er med artikkel 5 da, at vi er en for alle og alle for en, en sannhet Trump selv har sådd tvil om.

Etter min mening er det USA-styrte NATO klodens verste krigsmaskin og en trussel for fred. Amerika pisker sine medlemsland til å bruke stadig mer på opprustning og militære øvelser samt definerer fiender, som dermed tvinges til å styrke sine kamp-posisjoner. Norske politikere holder munn og holder med både generalsekretæren og Trump-administrasjonen, mens Frankrikes president tør å ta til orde og kaller alliansen hjernedød. «USA vender ryggen til det europeiske prosjektet. Det er på tide å våkne», sier han, for ellers mister verdensdelen vår muligheten til å styre sin egne skjebne. «Europa må begynne å se på seg selv som en strategisk, geopolitisk maktfaktor.» I august truet USAs ambassadør til Berlin med å trekke ut de amerikanske troppene hvis ikke Tyskland oppfylte USAs krav om å bruke 2 % av landets BNP til krigsformål. Det er i tilfelle snakk om 35.000 soldater og 17.000 sivilister. En del tyske politikere svarte at: «Da må dere ta med atomvåpnene deres i samme slengen.» Ikke alle har interesse av å kvesse konflikten med Russland. Det å skape spenninger gir ingen sikkerhetspolitisk trygghet, noe norske politikere unnlater å si. Heller ikke at alliansen svekkes ved indre uenighet.

Nylig ble USAs løpegutt Stoltenberg utnevnt til årets diplomat og for å «ha styrket koalisjonens engasjement for frihet, demokrati og samarbeid.» Saken ble viet en helside i Trumps eget magasin Foreign Policy, noe Aftenposten ukritisk videreformidlet. Hvor har Nato innført folkestyre? Jeg kan ikke se at det fungerer verken i Afghanistan, Irak eller Libya. Er det i det hele tatt mulig å oppnå fred og frihet ved hjelp av trusler, bomber og dødsdroner? Og kan hans diplomatiske bragder dokumenteres? Stoltenberg har vært i Istanbul tidligere for å formidle at «NATO forventer en rettsprosess som er i tråd med internasjonale konvensjoner», uten at det hjalp på Erdogans autoritære stil. Regimekritikere fengsles stadig uten gyldig grunn. Nylig var generalsekretæren på nok et mislykket oppdrag for å roe ned den egenrådige presidenten da han ville invadere Syria og fordrive kurdere. Enkelte kurdiske grupper på syrisk jord blir av Tyrkia kalt terrorister og er dermed fiender av landet. For øvrig har en av mine venner, som arbeider politisk og tilhører MDG, havnet på en tyrkisk terrorliste. Det er fort gjort å bli fritt vilt. Forbannet være den dagen da det ble legalt å terrorstemple motstandere og dermed oppheve internasjonale lover og gyldig rettspraksis. Det, at et NATO-land bryter Folkeretten konsekvensfritt, er dessverre gammelt nytt. Illegale «Out-of-area»-angrep har blitt normalisert, men heldigvis gjaldt ikke artikkel 5 i dette tilfellet.


Nå har Stoltenberg holdt pressekonferanse på ny for å fortelle at verdensrommet må ses som et femte domene i tillegg til land, sjø, luft og cyberspace, samt at forsvarsevnen må forsterkes på alle felt. I Bård Wormdals bok «Spionbasen – den ukjente historien om CIA og NSA i Norge», utgitt i 2015, gjengis et utsagn fra en amerikansk statsmann på høyt nivå. Vedkommende kunne fortelle at USAs satset på å ha militært verdensherredømmet i rommet innen 2020. Har de oppnådd dette målet? Under Stoltenbergs visitt i USA møtte han folk som ga uttrykk for bekymring og frykt for Kina, «og da er det viktig at venner og allierte holder sammen», sa han. Men Kina har ikke erklært at de er vår fiende, ei heller Russland. At stormakta vi stoler så blindt på satser på å regjere ved hjelp av militær overlegenhet er sannsynligvis velkjent, men mer skremmende enn betryggende spør du meg. Jeg sporer økt engasjement hos oppegående, norske fredsfolk, men USAs rotterace deltar vi fortsatt i temmelig motstandsløst.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags