Barnets beste må tas på alvor!

Farida

Farida

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

Oppland KrF er svært overrasket over at UNE har bestemt at Farida likevel ikke får komme hjem til Dokka. Denne saken er opprivende, og bekymrer oss.

Farida bodde på Dokka fra 2011 til 2015. Norske utlendingsmyndighetene har ikke villet tro på moren forklaring, og den 12. februar 2015 hentet politiet familien og sendte dem tilbake til Kabul hvor de siden har levd i skjul. De sier at de er forfulgt, og at de er redde.

Nå har Staten tapt i tre rettsinstanser, men vil likevel ikke la Farida komme hjem til Dokka. Johan Berg i UNE Hevder at distriktet familien kommer fra er trygt, og mener det er riktig at UNE opprettholder vedtaket. Alle deler ikke denne vurderingen. Tidligere FN’s spesialutsendinger Kai Eide har uttalt seg tvilende til om dette er et sikkert område, og Landinfo sin siste rapport bekrefter også dette. I tillegg kan mors flukt fra tvangsekteskap representere en ytterligere sikkerhetsrisiko.

I følge saksbehandlingsreglene kan en sak i UNE behandles av nemndleder alene dersom det ikke hersker noen tvil om utfallet av saken. Faridas sak byr på vesentlige tvilsspørsmål, og staten har tapt i tre rettsinstanser, likevel ble den behandlet av nemndleder Berg alene uten full nemndbehandling. Jusprofessor Mads Andenæs har uttalt dette er en ny alvorlig saksbehandlingsfeil. Resultatet for Farida er fatalt. Den unge jenta må fortsatt sitte i skjul i Kabul på ubestemt tid.

Det er vondt å være vitne til at Staten utøver sin makt på en måte som går ut over enkeltmennesker. Ekstra sårt er det når det er barn det går ut over. I alle avgjørelser som berører barn, skal barnets beste legges til grunn for vedtakene som fattes. Da UNE tapte saken i Tingretten kunne de valgt å fatte et nytt vedtak, i steden valgte de underlig nok å anket saken.

Oppland KrF er imponert over den enestående innsatsen støttegruppen på Dokka har vist disse tre årene, og den innsatsen Faridas lærer Kari Helene Odden Haugen har gjort ved å følge opp Faridas skolearbeid via Skype. Vi forstår godt at Støttegruppen og Faridas klassekamerater på Dokka er skuffet over at Farida likevel ikke får komme hjem.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags