«Det er både hjerteskjærende og opprørende at denne situasjonen er håndtert på vegne av alle oss i Norge»

– Farida er blitt ansiktet på en ubehagelig side av norsk asylpolitikk; uskyldige barn rives opp fra en trygg hverdag i Norge og sendes direkte ut til krigsherjede områder.

– Farida er blitt ansiktet på en ubehagelig side av norsk asylpolitikk; uskyldige barn rives opp fra en trygg hverdag i Norge og sendes direkte ut til krigsherjede områder. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

oa mener«Jeg heter Farida, og jeg er et menneske. Jeg har også følelser. Jeg trenger også et trygt liv». Dette skriver Farida Khurami (13) i et leserbrev til OA fra leiligheten i Kabul. Farida er blitt ansiktet på en ubehagelig side av norsk asylpolitikk; uskyldige barn rives opp fra en trygg hverdag i Norge og sendes direkte ut til krigsherjede områder. Dette året alene er 214 personer under 18 år sendt ut av Norge med tvang. Ti av disse var alene. I 2011 var tallene ifølge Klassekampen 551.

Faridas sak er blitt grundig belyst takket være en ressurssterk støttegruppe fra 13-åringens norske bosted på Dokka. Støttegruppa mottok nylig Amnestyprisen for sitt engasjement og kamp for Farida og familien.

Deres sak er nå prøvet i rettssystemet fire ganger, helt opp til Høyesterett.

Rettsavgjørelsene førte til at Utlendingsnemnda måtte gjøre en ny vurdering av saken om oppholdstillatelse tidligere i år. Men UNE fant ikke i denne nye vurderingen grunn til å endre selve vedtaket for familien. Det nye vedtaket fra mai i år er nå gyldighetsvurdert av Oslo tingrett.

Mandag kom avgjørelsen, som ikke gikk i favør av Farida. Også denne dommen kan bli anket, men denne gang ikke av UNE.

Jurister og fagpersoner har overfor OA gjort det klart at det er flere synsvinkler på anvendelse av jussen i saken. Denne diskusjonen vil helt sikkert fortsette.

Imens skriver Farida at hun ikke tør gå ut av leiligheten støttegruppa hjelper familien å ha i Kabul. Hun gjør sine lekser på norsk via Skype, og skriver til OA at «Jeg smiler ikke på ordentlig lenger.»

Det er både hjerteskjærende og opprørende at denne situasjonen er håndtert på vegne av alle oss i Norge. Og vi skal vite at det langt fra er alle de utsendte som er så heldige å ha slike støttespillere som Farida.

Oppmerksomheten rundt Faridas vanskelige sak og situasjon er viktig i en tid med økende polarisering og generalisering. Asylpolitikk har langt flere valører enn det høyrepopulistiske «oss» mot «dem».

Statistikkene er fulle av skjebner vi ikke kan forestille oss, her vi løper rundt og lar oss stresse av den årlige julestria.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags