Faktisk helt feil, Martin Bækkelund

Ordførerkandidat Anne Bjertnæs er opptatt av å utvikle helse og omsorgstjenesten.

Ordførerkandidat Anne Bjertnæs er opptatt av å utvikle helse og omsorgstjenesten. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevVed å lese kronikken til Martin Bækkelund fra Oppland Arbeiderblad lørdag 15. juni skjønner jeg at det er nødvendig med litt voksenopplæring. Her fremkommer det påstander om, og tolkninger av Gjøvik Høyre sin helse og omsorgspolitikk som må rettes opp. Gjennom dette innlegget skal jeg forsøke å forklare det litt bedre slik at misforståelser kan legges bort.


Gjøvik Høyre har aldri ment, skrevet eller sagt at helse og omsorgstjenester innbyggerne har rettigheter til skal finansieres av den pleietrengende selv, pårørende eller på annen måte finansieres av andre enn over de kommunale budsjettene. Dette vet Martin Bækkelund og venstresiden i Gjøvik veldig godt – men det gjør seg mer i en valgkampsituasjon hvor kampen om velgerne er stor å beskrive vår politikk på dette området slik at det fremstår som om vi vil la det være opp til den enkeltes lommebok hva slags tjenester som skal gis.


Gjøvik Høyre mener derimot at enkelte tjenester innenfor kommunene er egnet til at andre aktører, private og eller ideelle kan utføre på vegne av kommunen. Fremdeles skal tjenesten og rettigheten betales av det offentlige, men det kan være andre som utfører tjenesten på vegne av kommunen etter bestilling og myndighetsvedtak fra kommunen.

I Vestoppland er det lange tradisjoner for private tilbud innenfor helse og omsorgsektoren. Eksempler på dette er Steffensrud, Landaasen, Fagertun med flere. Gjøvik kommune kjøper i dag plasser på Steffensrud til såkalt utskrivningsklare pasienter det ikke er rom for i det kommunale tilbudet. De pasientene som får en slik plass betales det for av kommunen, ikke av den enkelte pasient. Alternativet hadde vært dårlige løsninger i kommunale tjenester som seng i korridor eller på flersengsrom. Gjøvik Høyre mener dette er en god ordning som gjerne må utvides til å gjelde flere plasser slik at vi unngår situasjoner som moren til eks. Mette Ødegaard har måttet oppleve.


Selvsagt skal tilbudet innen helse og omsorg utvides og utvikles – ikke minst skal vi som kommunestyre ha fokus på kvalitet i tjenesten. Høyre og regjeringen er veldig opptatt av dette og har derfor innført flere ordninger for å sikre bedre kvalitet. Middagstider på institusjon, muligheten for par til å bo sammen, insitamenter for å beholde kjøkken og matproduksjon på den enkelte institusjon og krav om en valgfri aktivitet om dagen er eksempler på tiltak som regjeringen ønsker at kommunene skal innføre for å heve livskvaliteten for pasientene. Inspirasjon til en rekke av disse tiltakene er nettopp hentet fra private institusjoner. Kombinasjonen av ulike organisasjonsformer og eierformer på disse tjenestene bidrar derfor i seg selv til utvikling og innovasjon.

Gjøvik Høyre mener det av denne grunn også er viktig å ikke henge seg opp i prinsipper og forutinntatte holdninger, men åpne for samarbeid og utvikling av tjenester mellom flere aktører. Det vil bidra til å heve kvaliteten og også muligheten for å øke tilbudet og valgfriheten til den enkelte bruker av tjenesten.


Martin Bækkelund er i sin kronikk opptatt av kulturhusets fremtid på Gjøvik. Det er Høyre også. Jeg vil bare gjøre Bækkelund oppmerksom på at Høyre ikke har satt sykehjemsplasser opp mot kulturhus. Vi har derimot vært opptatt av at vi må finne måter å realisere en slik satsing i neste periode. Det kan handle om å se på omfanget av tilbud som skal inn i et slikt hus. Er det behov for at frivillighetssentralen flyttes f.eks? Kan vi finne samarbeidspartnere som kan bidra i finansiering av bygget? Så når Bækkelund i sin kronikk forsøker å koble Høyre og Senterpartiet sammen i dette spørsmålet tar han feil.


Jeg setter pris på at OA engasjerer seg i de lokale debattene. Det kler et oppegående mediehus. Men jeg forventer også at et oppegående mediehus holder seg til sannheten og ikke forsøker seg på billig og enkel retorikk. Det bør de holde seg for gode til.

Anne Bjertnæs, ordførerkandidat Gjøvik Høyre

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags