Gå til sidens hovedinnhold

Noen få blir rikere – kommunene blir fattigere

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det legges i disse dager budsjetter for neste års drift og investeringer i alle kommuner. Tilbakemeldingene vi får fra fagforeninger i Oppland er nedslående. Det er så stramme rammer i kommunene at vi frykter konsekvensene av de prosesser som nå settes i gang. Kommunepolitikk dreier seg dessverre for mye om kutt i tjenester og manglende økonomi til investeringer og vedlikehold av kommunens eiendommer. Det settes store krav til ansatte, tillitsvalgte og lokale politikere i slike sammenhenger. Fagforbundets tillitsvalgte gjør en stor og viktig jobb også i budsjettprosessene.

Fagforbundets tillitsvalgte innenfor kommune og sykehussektoren må nå mer enn før jobbe med saker som omhandler nedbemanning, oppsigelser av faste ansatte og mindre, eller ingen innleie av vikarer ved sykdom og permisjoner. Dette er dårlig nytt. Vedtak gjort i stortinget 3.12.18, gjør at Innlandet får 350 millioner mindre til kommunene og sykehusene i 2019. Dette er dramatisk.

Hvem bestemmer så over kommuneøkonomien?

Kommunenes økonomiske ramme blir lagt i statsbudsjettet, etter forslag fra regjeringen. Kommunene blir pålagt større og flere oppgaver uten finansiering. Dagens regjering har ansvaret for mange av de kuttene som nå skjer i kommunene.

2019 er et valgår. Kommune og fylkesting skal velges og det er rammene for disse som stortinget har ansvaret for. Lokaldemokratiet blir hyllet og vi har trua på at våre lokale politikere vil det beste for kommunens innbyggere. Politikere er vanlige mennesker som engasjerer seg. Snart orker ikke folk bli med på hobbyen «kuttliste», som dette er blitt. Velferdstjenester skal og må koste penger. Kommunene får så lite penger, og økonomien til de offentlige velferdstjenestene gjort så dårlige at de «må» privatiseres. Dette er en villet politikk. Kort fortalt så er det en storstilt innføring av New Public Management - et system de fleste går bort i fra.

Regjeringen og dens støttespiller åpner opp for private velferdsprofitører i et omfang vi ikke har sett før.

Det organiserte arbeidslivet er viktig, og det fagligpolitiske samarbeidet viser seg å bli enda viktigere og helt nødvendig i tida som kommer.

Fagforbundet Oppland er bekymret for den offentlige finansierte velferdsstatens fremtid, skoler, sykehus og eldreomsorg.  Kjernevirksomhetene, som nå opplever dramatiske kutt.                      

Kommentarer til denne saken