Evakuer barna fra Moria nå

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Situasjonen i de greske flyktningleirene er kritisk. Etter flere uker med venting på at regjeringen skal komme med en løsning på situasjonen i Moria-leiren, har ingenting skjedd. Den 26. mai skal Stortinget avgjøre om sårbare og enslige mindreårige skal evakueres fra Moria-leiren til Norge. Det haster med å finne en løsning.

Barna har allerede ventet altfor lenge. EUs asylbyrå jobber nå med å finne hjem til 1 600 enslige mindreårige flyktningbarn fra Hellas, i samarbeid med flere Europeiske land som har sagt ja til å evakuere og ta imot. Hellas er i dyp krise, lokalbefolkningens frustrasjon er økende og beboerne i flyktningleirene lever i endeløs elendighet. Norge har ressursene til å ta imot og hjelpe, og handling må skje nå!

I Hellas og Tyrkia utspiller flyktningkrisen seg på sjette året. Flyktningkrisa er ikke over og i 2019 ankom 70 000 mennesker på flukt, Hellas. Kapasiteten på de greske øyene er for lenge siden sprengt og forholdene er så ekstreme at barn ned i toårsalderen skader seg selv. Moria-leiren på Lesvos har kapasitet til maksimalt 3 000 flyktninger, men har nå over 20 000 beboere – og antallet fortsetter å øke. Flyktningene mangler mat, tak over hodet, sanitæranlegg, helsehjelp og medisiner, klær og sko, og skolegang. Flere mennesker har mistet livet i leiren og stadig flere forsøker å ta sitt eget liv. Moria er ikke levelig for noen, men det haster særlig med å evakuere barna. Blant dem er omtrent 1 600 foreldreløse.

Koronapandemien gjør det enda farligere for flyktninger i leire, og evakueringen haster. Viruset har allerede spredt seg i flere greske leire på fastlandet. Da SV fremmet forslag i Stortinget om å evakuere barn og sårbare fra flyktningeleirene i Hellas, satte Arbeiderpartiet, Høyre og FrP en stopper for behandlingen.

Et opprop til den norske regjeringen om å evakuere barna er signert av nærmere 50 000 enkeltpersoner. I flere kommuner får SV nå gjennomslag for interpellasjoner om å evakuere barna i Moria. Godt over 100 kommuner støtter oppropet om å evakuere barna i Moria. I Innlandet fylke har kommunestyrene i Gausdal, Lunner, Sel, Stor-Elvdal, Lillehammer, Tynset, Elverum, Hamar, Tolga, Nord-Odal og Kongsvinger vedtatt å støtte oppropet eller gjort tilsvarende vedtak; i flere av kommunene enstemmig. I tillegg støttes oppropet av samtlige biskoper, 20 tidligere statsråder og 19 landsdekkende organisasjoner.

Meningsmålinger viser at et flertall norske velgere støtter at Norge tar imot barn fra greske flyktningleirer. Nå har Tyskland, Luxembourg, Finland, Sveits og Portugal tatt imot noen av barna i en felles dugnad. Norge må ta del i dette initiativet.

Behandlingen av flyktningene i Hellas er Europas skam. Å ta ansvar for flyktningene i vår egen bakgård er ikke bare en solidarisk handling, men en forpliktelse vi har gjennom internasjonale konvensjoner, og som medlem av Schengen. Norge må også ta imot en andel av de foreldreløse barna og familiene som er strandet i de greske leirene. Dette må gjøres før koronaen sprer seg og flere blir syke og mister livet. Vi kan ikke gjøre alt, men vi kan gjøre litt!

Det er nok venting nå, leirene er tikkende helsebomber og barna må bringes i trygghet. Innlandet SV krever at barna i Moria evakueres umiddelbart.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken