Gå til sidens hovedinnhold

Gråt mitt elskede land!

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvorfor skal regjeringen med støtte av Arbeiderpartiet «gi bort» ARVESØLET vårt til EU – for det er det som blir realiteten dersom Stortinget sier JA til at Norge skal tilslutte seg EUs overnasjonale byrå for samarbeid mellom nasjonale energimyndigheter, ACER. Det er dette som gir meg assosiasjoner til overskriften min over: GRÅT MITT ELSKEDE LAND som er tittelen på den Sørafrikanske forfatteren og politikeren Alan Patons mest berømte roman.

Gjør Stortinget dette er det et svik mot det norske folk! Det som gjør meg ekstra forbanna er at det ser ut til at Arbeiderpartiet kommer til å støtte dette vanvittige forslaget. Vi blir lurt – på samme måten som vi ble pålurt EØS-avtalen i 1994 – uten at folket fikk være med å bestemme. Selv den gjengen som sitter på Stortinget må vel forstå at det er helt umulig å selge ARVESØLVET ved å ignorere Grunnlovens paragraf 115. Stortinget må akseptere at dette er suverenitetsavståelse – da skal Grunnlovens paragraf 115 benyttes!

Aps stortingsgruppe har vedtatt en rekke krav for å slutte seg til EUs energibyrå Acer. De krever blant annet å sikre at minst 75 prosent av kraftproduksjonen skal være på statens hender. Dette er utgangspunktet og krav til regjeringen som AP har for at Norge skal godta og si ja til EUs såkalte tredje energipakke. AP vil ha innfridd at det slås fast at 2/3 av all vannkraft skal være offentlig eid, slik det er i dag.

Bygging av nye kabler skal bestemmes i Norge, og de skal være samfunnsøkonomisk lønnsomme. Eventuelle nye kabler skal eies og drives av Statnett.

Det som kalles «flaskehalsinntekter», som er inntekter fra kortsiktig salg, skal kunne brukes til å redusere nettleie. Så langt, så godt, Innarbeides EUs tredje energipakke i EØS, blir den norsk lov. Det betyr at Norge slutter seg til EUs overnasjonale byrå for samarbeid mellom nasjonale energimyndigheter, ACER, men får ikke stemmerett. Det blir en heller merkelig konstruksjon ut av dette som er tenkt lagt opp slik: Acer skal innstille, ESA, EFTAs overvåkingsorgan, skal fatte vedtak basert på Acers innstillinger, ESA kan instruere Reguleringsmyndigheten for energi, RME ... Hva er så RME? RME er en nyopprettet enhet skilt ut fra NVE, som skal være en uavhengig enhet til tross for at oppgaven blir å omsette vedtakene til norsk politikk. Norsk kraftpolitikk skal da ivaretas av RME, som ikke kan instrueres av norske politiske myndigheter, men får sine instruksjoner fra ESA, som fatter vedtak basert på Acers innstillinger.

Det stinker veldig av avgitt suverenitet av dette opplegget. Saksordføreren EU-tilhengeren AP-representant på Stortinget og mannen med en utenriksminister i magen Espen Barth Eide prøver så godt han kan å lure oss inn i EU’s energiunion. Han prøver også så godt han kan å omgå Grunnloven ved å stille krav til regjeringen. Det er jo helt feil adresse. Kravene må jo stilles til EU! Han gjør selvsagt dette for å innbille oss i Ap som er motstandere – at disse kravene vil bli innfridd. Tror han at vi alle er dumme og fortsatt tror på julenissen? Dersom det hadde vært viktig for Barth’en og partiledelsen å beholde råderetten over norske naturressurser og energipolitikk hadde han anbefalt partiet sitt (og mitt) å si nei til deltakelse i EUs energiunion!

Jeg har naturligvis tatt kontakt med «mine» stortingsrepresentanter Rigmor Aasrud og Tore Hagebakken. Rigmor har gitt meg et «motspørsmål»: Har du lest bloggen til Leif Sande? Naturligvis har jeg det – og den mannen er jo ikke i besittelse av de mest elementære kunnskaper om saken. Tore har ikke brydd seg med å svare. Med slike politikere er det all grunn til å si: GRÅT ELSKEDE LAND – og Espen Barth Eide’s drøm om noen gang å bli utenriksminister vil for alltid forbli i magen.

Kommentarer til denne saken