Et arbeidsmarked i forfall?

Av
DEL

Leserbrev«Med arbeid skal landet bygges» er i ferd med å bli en falmet sannhet. Dagens situasjon på arbeidsmarkedet er i ferd med å gå over til «med sosial dumping skal landet bygges. En høyrevridd regjering i sterk valgmotvind støttet av to desperate dvergpartier legger til rette for en slik utvikling ved å godta alt som kommer fra Brussel og ser gjennom fingrene på et regelverk fullt av huller.
Bygging av nytt Nasjonalmuseum er sterkt preget av ulovlig innleie og dessverre er mye av byggebransjen generelt involvert i slik aktivitet. En av Hurtigrutens båter totalrenoveres av firmaer som bryter både utlendingsloven og Allmenngjøringsloven. Statlig eide Bring/Posten har lenge undergravd norsk transportbransje med sitt datterselskap Bring Trucking i Litauen og utvider nå dette fra Gdansk I Polen samtidig med at morselskapene i Norge går med underskudd i 100 millioners klassen.
Dette er bare noen få av hundrevis av eksempler på hvor arbeidsmarkedet drives i en gråsone som utnytter svake arbeidstakere og kriminelle bakmenn som tjener gode penger som mistenkes å gå inn i mafialiknende organisasjoner. At statlige og offentlige oppdragsgivere står som «gode» eksempler på brukere i dette markedet er forkastelig.
Arbeidstakerorganisasjonene har gjort og gjør en stor innsats i arbeidet for å motstå denne utviklingen. De har bl.a. fått gjennom allmenngjøringsavtaler og den såkalte påseplikten som skal være første skritt. Telemarksmodellen, Oslomodellen og andre tilsvarende ordninger skal sikre gode arbeidsforhold i byggebransjen. I transportbransjen skal norske minstelønner utbetales når utenlandske sjåfører for utenlandske firmaer arbeider i Norge. Men dessverre, som vanlig, så gis ikke kontrollorganene økonomisk spillerom for å følge opp og avdekke misbruk på disse områdene.
Penger, penger og penger er drivkraften for dem som bedriver denne virksomheten i arbeidslivet. Vinner de et anbud basert på norsk lønn, for eksempel 250 kr/t så kan de ved sette bort jobben til en som betaler sine arbeidere 200 kr/t og så videre og så videre til det kommer ned til en som betaler 10 EUR/t. I trappa sitter det fire fornøyde med en god avanse. Men på kjellergulvet sitter for eksempel en ukrainer igjen med kanskje 5 EUR/t når arbeidsgiveren som han aldri ser snurten av har tatt sitt for diverse «godtgjørelser». Overtidsbetalt og ubekvemstillegg er et ukjent begrep.
Kongeriket har bruk for en betydelig arbeidsinnvandring på grunn av høy aktivitet og liten tilgang på arbeidstakere i mange av våre tradisjonelle praktiske yrker. Men dette må foregå med direkte ansettelser i norskregistrerte firmaer med arbeidsgarantier om fast arbeid. Dessverre så trekkes ungdommen til nye kule bransjer og yrker som gir høyere status i dagens samfunn. Er sjefen borte ei uke så er det ingen på gulvet som merker det men er renholderen, reparatøren eller søppelhenteren borte en uke så blir det ramaskrik.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags