Gå til sidens hovedinnhold

Kunnskap om vegankost

Artikkelen er over 4 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

En ernæringsfysiolog ved Haukeland sykehus advarte i Dagbladet 8. juli «om å sette barn på såkalte vegandietter», og sa at kjøtt og melk var viktig for å unngå næringsmangler. Rådene er basert på utdatert kunnskap og er ikke forenlig med god praksis. Råd fra helsepersonell bør baseres på faglig grunnlag, og i 2016 er det bred faglig enighet om at det er fullt mulig å sette sammen et fullverdig kosthold uten matvarer fra dyreriket. Dette er ikke vanskelig, men krever litt kunnskap, og hvem hvis ikke ernæringsfysiologer som burde ta ansvar og tilegne seg kunnskapen, for å kunne gi gode råd til publikum? Helsedirektoratet har egne nettsider med kostråd for veganere. Et slikt kosthold kan også kan gi helsefordeler.

Levemåten der man avstår fra kjøtt, melk og fra bruken av dyr ellers blir stadig mer utbredt. Den kalles veganisme og er anerkjent som livssyn av Likestillings- og diskrimineringsombudet, med krav på vern i henhold til diskrimineringsloven. Kunnskapsmangel i helsevesenet er en dårlig grunn til å fraråde et kosthold som både er forsvarlig, sunt og som velges ut fra etiske overbevisninger, spesielt når myndighetene har utarbeidet egne kostråd. Den beste måten å forebygge ernæringsmangler hos veganere er å behandle ansvars- og kunnskapsmangel hos helsepersonell.

Feilernæring forekommer ved alle typer kosthold, og er et resultat av at kostholdet er dårlig sammensatt, ikke av at kostholdet er vegansk. 16 prosent av norske åtteåringer er overvektige, og så mange norske barn er neppe veganere.

Tre glass soyamelk, havreyoghurt eller lignende sikrer dagsbehovet for vitamin B12, i tillegg til vitamin D og kalsium. Kosttilskudd er et annet, lettvint og trygt mulighet. B12-mangel er dermed ganske lett å forebygge og korrigere – i motsetning til sykdommer som kreft, diabetes type to, hjerteinfarkt og hjerneslag – altså sykdommer et vanlig vestlig kosthold, med store mengder melk og kjøtt, er en risikofaktor for, og som vegansk kosthold kan redusere risiko for.

Myndighetene bør sørge for god opplysning, og journalister må henge med i timen og slutte å lage mangelfulle, fordomsfulle reportasjer. Myter om at vi bør spise kjøtt og drikke melk hører det forrige årtusen til.

Kommentarer til denne saken