Støtter Erna ensidig nedrustning?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevErna Solberg uttaler at hun håper toppmøtet mellom Nord-Korea og USA finner sted, og at det leder til at Nord-Korea ikke lenger sitter med atomvåpen. Hun nevner ikke USAs atomvåpenstrategi. Hun tar altså til orde for ensidig nedrustning.

Regjeringen, med tidligere utenriksminister Børge Brende i spissen, har ved flere anledninger anklaget oss i Nei til Atomvåpen og ICAN for å støtte ensidig nedrustning. Det er en påstand som ikke stemmer -vi ønsker et internasjonalt forbud mot atomvåpen, som gjelder alle atomvåpenland. Det Solberg nå sier, viser at det er Regjeringen som ønsker ensidig nedrustning - av Nord-Korea. Hun sier nemlig ingen ting om USAs atomvåpen.

Det er nok fordi hun mener at de gir oss beskyttelse.

Den amerikanske atomkrigsplanleggeren Daniel Ellsberg, som er kjent for å ha lekket dokumenter om Vietnamkrigen, fikk i 2017 utgitt en bok der han lekker informasjon om den amerikanske krigsplanen ved bruk av atomvåpen. Her forteller han blant annet at dersom den generelle krigsplanen blir satt i verk, ville 100 millioner mennesker dø i Øst-Europa, 100 millioner til i Vest-Europa, avhengig av vindretningen, og 100 millioner i nøytrale land som Finland. I tillegg viser nyere forskning at en begrenset atomkrig kan lede til global sultkatastrofe, hvor land langt mot nord vil rammes hardest. Hvordan kan europeiske land tenke at det er noen beskyttelse i dette?

Mange mener at atomvåpen kun er til for å avskrekke. Men så lenge atomvåpen oppgraderes og er klare til bruk på minutters varsel, lever vi under en uakseptabel trussel. Dersom vi ikke blir kvitt atomvåpen, vil de før eller senere bli brukt, enten med vilje eller ved et uhell eller på grunn av teknisk svikt. Denne risikoen trenger vi ikke å leve med.

FNs atomvåpenforbud, som ble ferdigforhandlet 7. juli i fjor, har som mål å stigmatisere atomvåpen. Atomvåpenlandene er ikke med på avtalen, og det er heller ikke nødvendig. Land uten atomvåpen har lyktes i å legge press på atomvåpenland og deres allierte, og i tillegg de økonomiske interessene som ligger bak fortsatt atomvåpenproduksjon. Og det er attpåtil før forbudet har trådt i kraft.

Norge har, etter ønske fra USA, stemt nei til å starte disse forhandlingene, boikottet dem, og ikke signert den ferdige avtalen om atomvåpenforbud. Det gir et tydelig signal om at Regjeringen ikke helt mener alvor når de snakker om atomnedrustning. Regjeringen og Erna Solberg må høre på folket. 80% mener Norge må signere atomvåpenforbudet. Vi sier med all tydelighet: Det finnes ingen trygge hender for atomvåpen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags