Erklære klimakrise eller ei?

INGEN KLIMAKRISE: – Store byer som Sydney og flere land, deriblant Storbritannia har gjort det samme. Men på Gjøvik erkjenner vi ingenting? spør artikkelforfatterne.

INGEN KLIMAKRISE: – Store byer som Sydney og flere land, deriblant Storbritannia har gjort det samme. Men på Gjøvik erkjenner vi ingenting? spør artikkelforfatterne. Foto:

Av
DEL

LeserbrevMDG Gjøvik forsøkte å få med seg kommunestyret i Gjøvik til å erkjenne klimakrise. Forslaget falt etter at Sp, Høyre, FrP, KrF og Venstre stemte i mot. Argumentasjonen mot er velkjent: symbolpolitikk, bedre å jobbe konkret for klimatiltak, bla, bla. Dette skjedde i kommunestyresalen på Gjøvik, samme dag som EU parlamentet i Brussel med stort flertall vedtok å erklære klimakrise i EU.
I Norge har mange kommuner, blant annet Lillehammer og Hamar, og flere fylkeskommuner, som Oppland og Hedmark, erklært krise. Store byer som Sydney og flere land, deriblant Storbritannia har gjort det samme. Men på Gjøvik erkjenner vi ingenting?
Hvorfor erklære krise? Fordi FN og klimaforskere gang på gang forteller oss at vi er på feil kurs, og må ta kraftige grep om vi skal snu skuta. Fortsetter vi som nå eller får til små endringer, vil store deler av vår felles jordklode bli ubeboelig, Matproduksjonen er truet i store områder. Artsutryddelse i stort tempo. Insektsdød. Havstigning. Flom. Skogbranner. Tørke. Smeltende isbreer. Kraftigere stormer. Ras og ødelagt infrastruktur.
Ved å erkjenne at det er krise og legge det til grunn, kan vi sammen også bidra med gode løsninger for å få ned utslipp av CO2, og gjøre det som er vårt ansvar og helt nødvendig i en global utfordring.
Å erkjenne krisen betyr at vi forstår betydningen av, og har tatt inn over oss, de utfordringer som kommer til å ramme våre barn og barnebarn hardere enn de rammer oss. Utfordringer som har oppstått på grunn av vår velstandsøkning og overforbruk av klodens ressurser over lang tid.

At partiene i posisjon i Gjøvik samlet stemte i mot, er skuffende og må vel ha gjort ekstra vondt for «miljøpartiet» Venstre?

Jens Stoltenberg sa noe slikt som at i Norge setter vi oss klimamål med en tidsfrist, og når vi ser at vi ikke når målene innen fristen, setter vi oss enda mer hårete mål lenger inn i framtida.

Ordføreren fremmet eget forslag om å blant annet revidere klimaplanen for Gjøvik i 2021 istedet for i 2022, noe vi støtter fullt ut. Men er det godt nok, når man ikke en gang vil erkjenne at det er en klimakrise?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags