Erklær klima og miljøkrise NÅ

Kommunestyrerepresentant MDG Gjøvik

Kommunestyrerepresentant MDG Gjøvik Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.MDG Gjøvik ber Gjøvik kommunestyre erklære klima og miljøkrise. Flere andre kommuner har allerede gjort det. Ordet erklære høres ekstremt ut, men det er en realitet. Det er situasjonen som vi er i nå, som er ekstrem. Store forandringer skjer NÅ og vil skje i fremtiden, enten vi vil det eller ikke. Verden er i en drastisk utvikling. Det første og det viktigste steget er å erkjenne alvoret i situasjonen. Når vi først innser at vi befinner oss i en krise, kan vi handle deretter.

Befolkningen føler nå at de er i en krise. De er frustrerte over det som skjer med kloden vår. Oppland Arbeiderblad hadde en artikkel 29 oktober 2019 «dette bør du ha i beredskap». Innbyggerne i Gjøvik kommune har begynt å forberede seg til en krise. Hvorfor kan ikke vi politikere i Gjøvik kommune innse at det er en realitet? Det er ansvaret til folkevalgte og Gjøvik kommune å begynne og forberede innbyggerne. Vi grønne politikere må være ærlige med innbyggerne. Fortelle de sannheten. Innbyggerne må få muligheten til å stille oss spørsmål. Vi har et ansvar for å skape en trygghet hos innbyggerne i Gjøvik kommune.

Forbruket av kull og olje øker, og stadig flere reiser med fly. Det spises mer kjøtt per person. Andelen med skog minker, og verdens største regnskog står i brann. Amazonas produserer 20% av planetens oksygen. Arter dør ut raskere enn aldri før. Det regner plast i Rocky Mountains. Ikke bare mikroplast i innsjøene, havet og elvene.

Klimakrisen handler ikke kun om utslipp. Det handler om bosetning, naturmangfold, jordbruk, matsikkerhet, forbruk og vår felles forståelse av hvordan samfunnet skal se ut i framtiden. Vi merker at temperaturen øker, og det vil føre til katastrofale klimaendringer. I Grønland smelter det 9000 tonn med is hver eneste sekund, og i Antarktis smelter omtrent 4500 tonn is hvert sekund. Smeltingen er allerede i full gang og vil ikke stoppe opp.

Vi har ingen tid å miste. Vi kan ikke ha en tiårs plan til å motarbeide klimaendringene. Det må skje endring NÅ! Vi har fremtiden i våre hender, og må tenke på generasjonen som skal ta over etter oss. Ungdommen er fremtiden.

MDG Gjøvik ber Gjøvik kommunestyre og Gjøvik kommune erklære klima- og miljøkrise, og MDG Gjøvik ber alle partiene i Gjøvik kommunestyre og Gjøvik kommune at klima- og miljøkrise blir første prioritet.
MDG Gjøvik ber også alle partiene i Gjøvik kommunestyre og Gjøvik kommune bytte ut klimautfordringer og lignende begreper med klima- og miljøkrise.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken