Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Debatten om barnas bruk av mobile enheter, vil nok aldri ta slutt.
Hva mener vi om barnas tilhørighet i den store teknologiske verden ?
En 5-åring ble sjokkert da jeg fortalte at jeg ikke har iPad. Han så på meg med store øyne, måpte og utbrøt : « Har ikke du iPad? Men du har jo barn!» Han kunne ikke fatte og begripe hvordan barna mine kunne ha det gøy uten en iPad i hus.
Er det kun jeg som synes at den tankegangen er skremmende ? Hvordan kan teknologien ta så stor plass i et lite barns liv ? Dette er konsekvensen av ditt valg. Du valgte dette. Jeg husker ei jente som satt og gråt. Jeg spurte om det var noe hun ville leke. Etter at jeg hadde kommet med mange forslag, snufset hun og sa: « Jeg vil bare ha iPaden min. Mamma har lastet ned et nytt spill.» Jeg svarte kjapt at vi leker ikke med det her. Hun ga seg ikke. Hun så spørrende på meg og sa : «Kan jeg låne iPhonen din da?»
I sommer var vi på båttur og bilferie i Danmark. Uten iPad. Ja, det er faktisk mulig.
2-åringen og 4-åringen koste seg i baksetene. De sang, leste bøker og lekte med ulike leker. Det er foreldrene som skaper avhengigheten. Barna klarer seg utmerket uten.
Dagens digitale samfunn gjør meg oppgitt. Folk må lære seg å koble av! Ikke gi barnet et nettbrett så snart dere kommer hjem. La barna leke og bruke fantasien.
Hvis barnet absolutt skal sitte foran en skjerm, så må dere kunne begrense tiden. Lær dere å regulere bruken. Nettbrettet har lett for å bli en barnevakt.
Mange unnskylder seg med at appene er et læringsmiddel.
Ja, mange av appene er kun underholdning, andre har en pedagogisk funksjon.
Noen vil kanskje unnskylde seg med at 3-åringen holde på med app som er kognitivt utviklende. Han legger puslespill på nettbrettet. Men kjære deg, kan han ikke gjøre det uten en skjerm? Sett dere ned og legg et puslespill sammen.
Kjøp perler og perlebrett. Tren litt på finmotorikken. Finn frem noen brettspill. Snakk sammen. Barna må få på plass den sosiale kompetansen. De må leke, bruke fantasien og utforske ! La barna være barn. De vil få mer en nok «skjermtid» når dem vokser opp. Skolebarna bruker både datamaskiner og nettbrett, og «alle» har mobiler før de kan telle til ti.
Ro ned litt. Det er lov å koble av.