Gå til sidens hovedinnhold

Miljøvennlige bilister minsker klimautslipp

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norges utslipp av klimagasser gikk ned med 1,7 prosent i 2017. Den viktigste årsaken er at norske bilister kjører stadig mer miljøvennlig. Det er godt nytt for klimaet, og godt nytt for Norge. 
Den foreløpige rapporten fra SSB viser at i veitrafikken gikk utslippene ned med nesten 10 prosent. Det skyldes hovedsakelig en økning i innblanding av biodrivstoff, men også at stadig flere kjører miljøvennlige biler som el og hybrid. 
Venstre og
den blågrønne regjeringen har de siste årene fått på plass en rekke gode ordninger for de som velger å kjøre miljøvennlige biler. I 2017 var rundt 20 prosent av nybilsalget elbiler og rundt 18 prosent ladbare hybridbiler. Det betyr at uansett hvor du bor i landet er det mulig å velge en miljøvennlig bil. Venstre er opptatt av å fortsette denne satsingen, samt å bygge stadig flere ladestasjoner for å gjøre det enda enklere å velge grønt på veien.

Lokalt i byen er miljøengasjementet stort, og mange ønsker å være med å bidra. Selv om stadig flere velger miljøvennlige biler er det dessverre slik at parkeringsplasser med lademulighet fortsatt er en begrensende faktor. Etablering av lading ved et minimum av kommunale parkeringsplasser har blitt utsatt i flere ganger. Venstre er en pådriver for klimavennlig transport, og senest 14. juni i år måtte Venstres representanter ta opp saken i kommunestyret for å sikre framdrift i etablering av ladestasjonene.
Vi er på riktig vei, men vi er ikke i mål.

Senest i sommer har vi sett dramatiske utslag av klimaendringene i flere deler av verden. Det er viktig at alle land følger opp forpliktelsene i Parisavtalen og bidrar for å få ned sine lands utslipp. Norge går foran og viser at klimatiltak i transportsektoren nytter, men målet framover er å utvikle løsninger som kutter utslipp i alle sektorer, både i Norge og internasjonalt.

Kommentarer til denne saken