Kommentar

En tredel av norske klimagassutslipp kommer fra transport, og en tredel av disse transportutslippene kommer fra personbilen. Overgangen fra bensin- og dieselbiler til biler uten utslipp blir derfor et viktig grep for Norge på veien mot lavutslippssamfunnet.

Bare de siste par årene har det skjedd mye som gjør elbilen til et alternativ for mange flere av oss. Det ser vi også på salgstallene. Aldri har det blitt registrert så mange el-biler som i juni, og for første gang var elbiler den biltypen det ble solgt flest av.

Samtidig som store deler av landet fylles med hurtigladere, kan nye elbilmodeller kjøre stadig lengre. Nissan Leaf, verdens mestselgende elbil, har en realistisk rekkevidde på 200 kilometer før den må lade. Det samme klarer den nye e-Golfen. Opels Ampera-e, som kom på markedet i sommer, skal fint kunne kjøre 380 kilometer. Det er nesten på nivå med en Tesla. Da holder det med én lading mellom Oslo og Trondheim.

De aller fleste kjøreturene, også i distriktene, er mye kortere enn dette. Samtidig kan de aller fleste lade hjemme, og stadig flere arbeidsgivere tilbyr mulighet for lading på jobb. For de vanlige turene er derfor hurtiglading unntaket mer enn regelen for de fleste elbileiere. Når behovet for å forlenge rekkevidden likevel oppstår, er et godt tilbud av hurtigladere essensielt.

Enova støttet i 2015 og 2016 byggingen av 230 hurtigladere langs hovedfartsårene i Norge Mange av disse laderne er allerede i drift, og i løpet av året vil alle være oppe og gå. Ennå gjenstår det områder hvor det er behov for hurtigladere. Fra høsten av vil vi derfor tilby økonomisk støtte til de som vil bygge elbilladere i kommuner hvor det finnes ingen eller bare én hurtiglader fra før av. Slik skal vi fortsette å bidra til å drive elbilsatsingen i Norge framover.

Men for de aller fleste av oss, nærmest uansett hvor i landet vi bor, er elbilen allerede en tøff konkurrent til fossilbilen i garasjen.