Eidsiva – Hafslund fusjon

FÆRRE: - Erfaringene fra Mjøskraft/Eidsiva-fusjonen (2005) er at tallet på arbeidsplasser har blitt redusert fra cirka 100 til dagens cirka 42 i Gjøvik/Toten området, skriver artikkelforfatteren.

FÆRRE: - Erfaringene fra Mjøskraft/Eidsiva-fusjonen (2005) er at tallet på arbeidsplasser har blitt redusert fra cirka 100 til dagens cirka 42 i Gjøvik/Toten området, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I pressemeldinger med mer fra Eidsiva og Hafslund i forbindelse med eventuelt fusjon kommer det bl. annet fram: Vannkraftadministrasjonen opprettholdes på Lillehammer og Nettselskapet opprettholdes på Hamar etter en eventuell fusjon. Endringer og eventuelt tap av arbeidsplasser er ikke nevnt.

Et viktig spørsmål en må stille seg er, hvordan går det med dagens arbeidsplasser i Gjøvik/Toten ved en eventuelt fusjon?

Erfaringene fra Mjøskraft/Eidsiva fusjonen (2005) er at tallet på arbeidsplasser har blitt redusert fra cirka 100 til dagens cirka 42 i Gjøvik/Toten området. I dag leies det inn montører /konsulenter fra andre selskap, for å utføre nødvendig arbeid i Gjøvik/ Toten området.

NTNU på Gjøvik, vil være en naturlig samarbeidspartner med Eidsiva. Kort avstand mellom miljøene/arbeidsplassene er en fordel, med henhold til utvikling og forskning innenfor elektro og IKT.

Politikerne må legge til rette og sikre at de tekniske miljøene på Gjøvik får best mulige forutsetninger for vekst, og jeg stiller derfor spørsmål om en fusjon med Hafslund er den rette veien å gå, for å ivareta arbeidsplasser i Gjøvik/Toten? Forutsigbarhet og rammevilkår vil gi knoppskyting til nye bedrifter og arbeidsplasser i nærområdet.

Ved en eventuelt fusjon med Hafslund, vil nettleien for noen kunder bli redusert, men andre vil få en økning.

Eidsiva har i dag fastledd (fastpris) på nettleien og en kostnad per løpende forbruk kWh for husholdningskunder. Fastleddet er avhengig av abonnentens størrelse på hovedsikringen. Fastleddet skapte frustrasjon hos kundene på Gjøvik/Toten etter fusjonen mellom Mjøskraft og Eidsiva, og førte totalt til økt nettleie.

Hafslund har en husholdningstariff med et lavere fastledd (fastpris) enn Eidsiva, men kostnaden på løpende forbruk pr. kWh er høyere enn den Eidsiva benytter.

Forbruk og størrelsen på hovedsikringen, avgjør om en får dyrere eller lavere nettleie ved eventuell fusjon med Hafslund.

Ser en på forbruket for en normal villa med elektrisk oppvarming, og med et årsforbruk på 22000kWh (sikringer 3x40A), med 2019 priser fra begge selskap, får en økning i kostnader på nettleien med cirka kr 210 per år ved en eventuelt fusjon med Hafslund.

Hafslund er det største nettselskapet og har flest kunder, som normalt «bestemmer» nettleien. Harmonisering av nettleien, mellom selskapene er vanligvis 2 til 3 år før felles nettleie.

Har politikerne i Gjøvik og Toten avklart endringer og eventuelle tap av arbeidsplasser, samt nettleie ved en eventuell fusjon med Hafslund?

For å sikre økonomi og arbeidsplasser i et selskap er det viktig at eierne ikke har et stort og bastant krav til årlig utbytte, slik at selskapet enkelte år må ta opp lån, for å gi eiere utbytte. Har politikere i Gjøvik og Toten avklart krav om utbytte med eieren i Hafslund?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken