Hvem har ansvar for hjemløse dyr?

:illustrasjonsbilde

:illustrasjonsbilde

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Norge har tusener av hjemløse katter som lever et hardt liv med kulde, sult og sykdommer. I mange andre land er det hundretusener av hjemløse hunder som utsettes for en ufattelig råskap. Årsaken til dette problemet er konstant overproduksjon og bruk- og kast av dyr. Det er et menneskeskapt problem som dyrene betaler en høy pris for.

Daglig legges mange kattunger og andre dyr ut på annonsestedene. I tillegg til at det er mange farer knyttet til selve omplasseringen, med illegale miljøer som utnytter dyr som kan anskaffes gratis, ender mange av disse dyrene opp hjemløse. Uten hjelp vil de fleste omkomme etter store lidelser. Hver enkelt katteeier har et stort ansvar for å bidra til at det blir færre slike skjebner ved å kastrere katten.

I mange land er det vanlig med hjemløse hunder. Hundefangere er ansatt på heltid for å fange inn hunder og bringe dem til offentlige hundemottak, der de enten avlives etter en tid eller omkommer av sult og vanstell eller angrep fra andre hunder. Hunder ligger apatiske i kalde betongceller, mange med store ubehandla kjøttsår, de står utendørs i sprengkulde uten ly, de er radmagre, vannet er frosset og de er uten håp.

I stedet for å stenge valpefabrikkene, begrense oppdrettet og innføre lovpålagt kastrering, rettes tiltakene inn mot ofrene - de hjemløse dyrene. De straffes for menneskenes feilgrep. Nå skal det også bli vanskeligere å hjelpe hjemløse hunder, mens industrien som forsyner samfunnet med hunder til bruk- og kast får fortsette. Vi må begynne i den rette enden og stoppe produksjonen. Det er uetisk å produsere nye individer når verden er full av hjemløse dyr.

Kastrerer du katten din sparer du mange ufødte kattunger for et lidelsesfylt liv som hjemløse. Adopterer du hjemløse dyr redder du liv i stedet for å støtte oppdrett som bidrar til å skape overskuddsdyr. Hver enkelt kan være med å snu den negative utviklingen. Hver enkelt har et ansvar.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken