Starten på slutten for Dombås Vidaregående

Elevrådet ved Dombås v. skole og fylkesstyret i Elevorganisasjonen.

Elevrådet ved Dombås v. skole og fylkesstyret i Elevorganisasjonen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger 

Tirsdag 8. mai vedtok fylkestinget man skulle legge tilbudet om studiespesialisering for neste års førsteklassinger på is. Et tilbud som sikrer elevene på Dombås og omegn muligheten til å ta høyere utdanning. Er dette virkelig starten på slutten for den flunkende nye avdelinga til Nord-Gudbrandsdal Vidaregåande skule?

Fylkeskommunen ønsker først og fremst å spare penger på å ikke igangsette VG1 studiespesialisering. Dette er til de grader en snartenkt innsparing, som i verste fall vil kunne gi varige konsekvenser for både ungdommen og lokalmiljøet i Nord-Gudbrandsdalen. Fylkeskommunen investerte titalls millioner i skolebygget og i leieavtale før Dombås Vidaregåande sto ferdig høsten 2016. De små mengdene fylkeskommunen vil spare på ett år med mindre tilbud vil knapt merkes siden de fortsatt må betale for resten av avdelingen og den dyre leieavtalen. I tillegg kan skoleledelsen på Dombås vise til god økonomisk drift som allerede sparer inn penger. Likevel bestemte politikerne seg for å vedta noe som er et klart eksempel på elendig distriktspolitikk, i et fylke der distriktene er viktigere enn noen gang.

Vi lever i en tid der flere flytter fra bygdene til byene; en tid der det meste blir sentralisert. Vi vil holde ungdommene hjemme lenger. Vi vil la dem kunne ta videregående opplæring på den nærmeste skolen. Vi ønsker at ungdommer skal få slippe å måtte ha over en time lang reisevei til skolen hver dag. Med studiespesialisering på Dombås gir man ungdommene akkurat dette; kort reisevei og muligheten til å beholde ungdommene som en ressurs i lokalsamfunnet. Vi gir de også muligheten til å gå på en skole med gode faglige og sosiale resultater. Da vi dro på Dombås for å lodde stemningen på skolen ble vi blåst av banen av den flotte skolen og det gode skolemiljøet. Likevel bestemte fylkesutvalget og fylkeskommunen seg for å skyte seg selv i foten.

Det politikerne derimot tydeligvis ikke har gjort er å se på mer langsiktige løsninger på lavt elevtall på skolene i Nord-Gudbrandsdalen. Å fokusere mer på verving ute på ungdomsskolene og profilering av ungdomsskolen er noe både ansatte og elever på Dombås har trukket frem som gode løsninger på å bedre rekruttering. Ikke å sette i gang et tiltak som kan gjøre at det på lang sikt blir enda færre elever på avdelingen.

Alt i alt er det veldig mange som har blitt opprørt og skuffet av fylkesutvalgets vedtak. Elevene på Dombås føler seg dolket i ryggen etter vedtaket, som strider imot avgjørelsen om å beholde skoletilbud på Dombås i tre år til for to år siden. Elevene på Dombås er frustrerte på politikere som ikke klarer å sette seg inn i lokalmiljøet deres og det de trenger for å ha et godt lokalmiljø. For lokalmiljøet på Dombås trenger alle trinnene med studiespesialisering, og de trenger å bevare den gode nærskolen de fikk for få år siden. Elevorganisasjonen i Oppland vil selvfølgelig støtte de og andre elever som opplever liknende vanskelige politikere; for vi er av, med og for elevene til Dovre faller.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags