Gå til sidens hovedinnhold

Dødsstraff

Artikkelen er over 3 år gammel

I en meningsmåling utført for Dagbladet etter Utøya-massakren svarte 16% at de var for dødsstraff, 68% at de var i mot. En fersk meningsmåling utført for Amnesty Norge svarer kun 57% av de spurte at ingen fortjener dødsstraff, og generalsekretær John Peder Egenæs synes utviklingen er skremmende. Menn er i større grad en kvinner tilhengere av dødsstraff, og den yngre garde som er så historieløse at de har glemt andre verdenskrig er i større grad enn eldre folk tilhengere av dødsstraff. Anders Behring Breivik som ble dømt til 21 års forvaring etter terroraksjonen mot regjeringskvartalet og likvideringen av unge kulturmarxister på Utøya fortjener også en tjangs. Det er ingen tvil om at A.B.B er en intelligent mann – etter å ha fullført konsentrert allmennfag begynte han på en bachelor i statsvitenskap som fjernstudium.Slik jeg ser det kan dette kanskje dette hjelpe mannen over på bedre tanker hvis han får humane soningsforhold.

Men selv dette provoserte mange såkalte «gode nordmenn». Han fikk studieplass for to år siden – men det er ikke lett å fordype seg i en universitetsutdannelse når han må strippe for fangevokterne etter endt opphold i luftegården. A.B.B har skiftet navn til Fjotolf Hansen – dette betrakter jeg som en ren protesthandling mot den norske stat som har gjort han til et forbilde for Odins Soldater som igjen marsjerer i enkelte norske byer. Generalsekretær John Peder Egenæs trekker frem den generelle tonen i samfunnsdebatten som har blitt mye hardere etter 9/11 2011 i New York. Bruk av tortur ble rettferdiggjort, krigsbegrepene har kommet i diskusjonen om straff, også i populærkulturen, som for eksempel serien 24 på TV2 produsert av den amerikanske kanalen Fox der bruken av tortur fremstilles som et «nødvendig tiltak».

Historikeren Bård Larsen i Civita trekker også frem den høyreorienterte værhane-politikken som er på fremmars i Europa. Han er også av den oppfatning av at jo råere et samfunn er, jo mer sannsynlig er det at de har dødsstraff. Bård Larsen mener også at USA's holdning til dødsstraff legger en kraftig demper på begeistringen for den amerikanske rettstaten. En venn av meg på Lillehammer som opprinnelig er bosnisk-muslim har fortalt meg at det mest rasistiske folkeferdet på jord er det svenske med det norske på en sikker andreplass. Er det her hunden ligger begravet?

Kommentarer til denne saken