Det er tøv når noen tror at MDG er mot bilen

Paula Elvesveen, folkevalgt for MDG i Vestre Toten

Paula Elvesveen, folkevalgt for MDG i Vestre Toten Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Jeg leser med stor interesse 2. kandidat i Vestre Toten Ap sitt innlegg om samarbeid med og viktigheten av næringslivet. Her er det mye jeg kan bifalle, men jeg vil også føye til noen viktige perspektiver. Jeg er forundret over at det overhodet ikke nevnes betydningen av det grønne skiftet og viktigheten av at vi støtter spesielt opp under den innovasjon som handler om å løse dagens truende utfordringer mht. klimakrisa, som alt har begynt å vise sitt skremmende ansikt også her i Norge.

Når kandidaten velger å bruke metaforen «å skuffe på mer kull» når hun skriver om fornyet satsing, får jeg litt bakoversveis. Men det er for så vidt det vi også opplever at Ap gjør, «skuffer på mer kull», ved å støtte en oljepolitikk som gjør oss svært avhengige av oljeutvinning i framtida. Denne avhengigheten kan blir en farlig usikker prioritering, som også bevirker at det blir mindre midler til å utvikle de nye energiløsningene vi trenger.

Men hun har rett i at næringsparken har spisskompetanse på mange områder. Vi i MDG håper og tror at bedrifter i parken kan bidra på en revolusjonerende måte i å utvikle de teknologiske løsningene vi trenger. Vi er like næringsvennlige som de andre partiene, med det unntak at vi ikke mener at alle næringer er like framtidsrettede og klimavennlige.

At samfunn og velferd er avhengig av et fungerende næringsliv, burde være en elementær kunnskap for alle. Så ja, vi heier fram de bærekraftige bedriftene i hele kommunen.

I likhet med Ap ønsker vi også å løse utfordringer med visse strekninger på Rv. 4, og ikke minst har vi et sterkt ønske om utbedring og utvidelse av jernbanen, og vi ønsker at Gjøvikbanen skal knyttes sammen med banen videre nordover. Derimot mener vi ikke at Rv. 4 trenger være en 4-felts motorvei hele strekningen. Og for å gi bedre framkommelighet på veiene, må vi minske volumet av personbiltrafikken og hindre at volumet øker ytterligere i framtida.

Når det er sagt, mener vi selvsagt også at det er stor forskjell på bygda og byen med henhold til å være avhengig av bil. Det er tøv når noen tror at MDG er mot bilen. De fleste MDG-ere som har råd til å holde bil og bor på landsbygda, har bil. Enn så lenge har de fleste av oss antageligvis også bensinbil. Vi er som folk flest, kjøper el-bil når vi får råd, men ønsker å kjøre mindre og bli mer bevisste vår bruk av bilen. Så vi vil jobbe hardt for å få mer kollektivtransport også utenfor byene.

Til sist: Ja, alt henger sammen med alt, og det betyr at klima henger sammen med både næringsliv og velferd. Med en eskalerende klimakrise, står både næringsliv og velferd i fare. Derfor må vi jobbe sammen om å ta ansvar i kommunen for våre egne utslipp. Vi forventer at det utarbeides en god miljø- og klimaplan med tilhørende klimabudsjett i neste kommunestyreperiode.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags