De Grønnes hyttepolitikk

Jomar Rønning-Volle,  Miljøpartiet De Grønne

Jomar Rønning-Volle, Miljøpartiet De Grønne Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Neste år er det stortingsvalg og det første programutkastet til MDG får varaordfører Linn T. Sunne (Ap) i Nordre Land til å reagere i OA. Som representant for distriktets allerede største hyttekommune, vil hun fortsette veksten. Det er ikke så rart, men er det klokt?

Miljøpartiet De Grønne vil alltid gå foran, og vi vil alltid presse de andre partiene til å ta klima, miljø og natur på alvor når vedtak fattes. Da er det helt naturlig å også snakke om hyttepolitikk.

Derfor foreslår programkomiteen å «innføre en nasjonal maksgrense for hyttestørrelse og tillate videre hyttebygging kun innenfor grensen av allerede utbygde områder. Infrastruktur som vann, strøm, kloakk og vei skal ikke tillates bygget til hytteområder som ikke allerede har dette.»

Det er ikke overraskende at det kommer reaksjoner på forslaget. For det første vil dette gå utover selvråderetten til kommunene, og for det andre har mange kommuner i Innlandet basert seg på hytteutbygging som en viktig inntektskilde i flere år.

Nordre Land og flere kommuner ser ut til å se på hytteutbygging som et marked med evig vekst. Da glemmer de helt hvorfor folk skaffer seg hytte, og de glemmer at naturen er en begrenset ressurs. Det er også dette som gjør at det er nødvendig med noen overordnede retningslinjer. For vi kan ikke bygge ut hyttefelt i evigheter og tro det er attraktivt for folk som vil ha en pause fra byens kjas og mas, og oppleve urørt natur, om naturen skal bygges ned og blir like folksom som stedet de som kjøper hytte vil ha pause fra.

Selv fortetting vil gi økt trafikk og mindre ro både for eksisterende hyttefolk, men også dyra som skal parre seg, spise, trekke, og leve i området. Egentlig burde det være unødvendig å innføre slike strenge tiltak som MDG foreslår, for vi lokalpolitikere bør selv innse hvorfor akkurat vårt distrikt har en unik verdi, og hvorfor det å basere økonomien på hytteutbygging er en dårlig idé.

Hva som blir Miljøpartiet De Grønne sin endelige politikk på området er opp til Landsmøtet neste år å avgjøre, for det er der det endelige programmet vedtas. Fram til da ønsker jeg en debatt om hvordan vi i Nordre Land, og andre hyttekommuner, kan få inn skatteinntekter på en måte som er bærekraftig for både naturen og befolkningen velkommen. Før eller siden må vi ta debatten, og jeg håper det skjer nå og ikke den dagen fjell og fjord er bygd ned av hytter og infrastrukturen som forventes.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags