FN-nettet er lagt dødt etter at Dab-en ble innført med festtaler og hyllingsord. Et demokratisk tiltak visstnok, siden det nå finnes programmer for alle. Hver og en har vi fått vår egen kanal uten å ha bedt om det. Men, behøver vi virkelig mer underholdning, informasjon, input? Og hvem tjener på omleggingen?

Energisulten sak. Selv har jeg helt ufrivillig vært ute og anskaffet meg framtidas teknologi-sak, for slik lanseres den. Jeg ville gjerne ha en som også går på batteri, i tilfelle strømstans eller andre sammenbrudd. Da behøver folk informasjonskanaler som virker. De nye radioene eter batterier, opplyste ekspeditøren. Han var, i likhet med meg, sint over nok et dumt vedtak, (det har vært flere før). I dette tilfellet tvinges folk til å kjøpe nytt og kaste brukbart utstyr. I tillegg bruker dabbene 10 prosent mer strøm enn de gamle, fortalte han. I ei sanntid der miljø og energibruk står i fokus, eller burde stått der, vedtar de på høyere hold å øke energiforbruket.

Sikkerhetsrisiko. Norge ligger først i løypa, og Europa følger sannsynligvis etter. Kritiske røster mener at DAB vil bli kortlevd fenomen. I så fall kaster vi millioner i vårt sorte hull. Ingen grundig risikovurdering er gjort på forhånd. I Sverige har Riksrevisjonen etter en bred utredning konkludert med at det ikke er mulig å varsle befolkningen ved akutte behov. Hjelper det ikke å ha batterifunksjon da? Dessuten er dab-nettet enklere å hacke seg inn i enn det vi hadde. I dag som det snakkes mye om cyber-forsvar og nye typer angrep legger myndighetene til rette for fremmede makter, så de enklere kan bryte seg inn, klusse med eller blokkere radiosendingene?

Over et stykke tid har vi hatt dobbelt opp, både FN og DAB. Hvorfor kunne ikke den ordningen fortsatt? Da ville ikke de folkevalgte vært nødt til å tvinge også dem med sparsomme midler til tvangskjøping. De vil jo ikke øke fattigdommen, sier de i alle fall. Dessuten ville det vært best både sikkerhetsmessig og med tanke på energibruk. Heldigvis er det fort gjort å få opp det gamle nettet. Kan hende lurt å ha en gammel radio på lur.