Gå til sidens hovedinnhold

Bedre bredbåndsdekning

Artikkelen er over 4 år gammel

God mobildekning og bredbåndsdekning er svært viktig, og er en prioritert oppgave for regjeringen. Det er gledelig å se både rekordhøye investeringer og stadig bedre dekning. Ekstra gledelig er det at fylkene som historisk har ligget dårlig an har den største veksten. Det tyder på at regjeringens politikk virker.

Påstandene om manglende satsing i Distrikts-Norge, som nå kommer fra både Ap- og Sp-politikere er derfor urimelige, spesielt sett i et historisk perspektiv.

Fylkesordfører i Oppland, Even Aleksander Hagen (Ap), går så langt at han mener at neste års statsbudsjett er distriktsfiendtlig. Det er feil. For det første underslår Ap/Sp at investeringene i mobil og bredbåndsnett har økt enormt mye. Ja, investeringsnivået har økt med over 3 milliarder kroner. Det tilsvarer nesten 50 prosent vekst under dagens regjering. For de andre har den statlige støtten økt kraftig i flere av de fylkene som har trengt statlig støtte mest.

Det betyr blant annet at Hedmark og Oppland har fått nesten dobbelt så mye i statlig støtte til bredbåndsutbygging under dagens regjering sammenlignet med rødgrønn regjering. Det nevner aldri Ap og Sp når de svartmaler situasjonen. Fakta er at Hedmark og Oppland lå svært dårlig an på infrastruktursiden etter åtte rødgrønne år. Nå ser vi derimot en kraftig vekst. Vi er langt fra i mål, men utviklingen er utvilsomt positiv.

I 2013 var andelen husstander i Hedmark med tilbud om 100 Mbit/s nedlastingshastighet på 39 prosent. I 2017 har 56 prosent av husstandene i fylket tilbud om det samme. Oppland fylke har hatt en tilnærmet lik utvikling. I 2013 var andelen husstander i Oppland med tilbud om 100 Mbit/s nedlastingshastighet på 31 prosent. I 2017 er den på 56 prosent.

For næringslivet er utviklingen enda mer formidabel. Andelen næringsbygg med tilgang til fiber var i 2013 på 12 prosent i Hedmark og 14 prosent i Oppland. I 2017 var dekningen på 62 prosent i Hedmark og 56 prosent i Oppland. Hvordan kan Ap late som om det er distriktsfiendtlig og negativt?

Nasjonalt er markedsinvesteringene i kommunikasjonstjenester og – nett økt fra 7,6 milliarder kr i 2013 til 10,7 milliarder kroner i 2016. Det tyder på at bransjen mener rammebetingelsene spiller på lag med næringen. Vi har også lagt fram nye «graveregler», som bransjen sier vil kutte kostnader med flere titalls prosent. Til sammenligning la forrige regjering fram sitt forslag til tilsvarende regelverk, som daværende sjef for IKT-Norge omtalte som en skandale for bredbåndsnæringen og et dødskyss fra Senterpartiet.

Satsingen vi har vært vitne til de siste få årene har løftet Hedmark og Oppland fylker et stort skritt i riktig retning. Det er viktig for å sikre både bosetting og næringsliv i hele landet. Den utviklingen vil bare fortsette. Men det er trist at lokale Ap- og Sp-representanter forsøker tegne et dystert bilde av sine regioner. Det bidrar kun til å skremme vekk næringsliv og tilflyttere. Slikt skaper ikke positiv utvikling.

Kommentarer til denne saken