Byfesten skal videreutvikles

IKKE I SENTRUM: Det er ikke avsatt penger til konsert i sentrum under årets studentfestdag, slik det var under byfesten i fjor. Ordføreren oppfordrer utesteder og næringsliv til å finne på noe kreativt i sentrum denne dagen.

IKKE I SENTRUM: Det er ikke avsatt penger til konsert i sentrum under årets studentfestdag, slik det var under byfesten i fjor. Ordføreren oppfordrer utesteder og næringsliv til å finne på noe kreativt i sentrum denne dagen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Og det må skje i samarbeid med næringslivet i byen, NTNU, studentsamskipnaden og kommunen.  Overskrifta i OA tirsdag  30. apri om at «AP vil skrote – Høyre vil videreutvikle» blir dermed misvisende av flere grunner, og det synes jeg trenger litt oppklaring med noen fakta.

Det er jo ei litt spennende og pirrende overskrift, men heldigvis ikke i samsvar med virkeligheten. Arbeiderpartiet er tvert i mot på linje med Høyre i denne saken. Vi ønsker videreutvikling av et positivt arrangement hver høst. Først og fremst ønsker vi et større arrangement ved studieårets start for å ønske studentene velkommen. Dernest vil vi at også øvrige innbyggere skal oppleve studiestarten som viktig med hyggelige arrangementer.

Så er det et faktum at til årets byfest har det vært tverrpolitisk enighet i budsjettbehandlingen om å avsette ei ramme på 250.000 kroner som kommunal andel inn i arrangementet. I tillegg har det vært en oppsummerende evaluering etter fjorårets fest. Den sa at vi for 2019 burde gjøre en vri med en litt annen type arrangement fordi det verken traff studenter eller innbyggere veldig godt. Det syntes representanter fra NTNU, det syntes Byen vår Gjøvik og også kulturavdelingen i kommunen.

Det ble også klart i denne evalueringen at hverken NTNU eller næringsliv var innstilt på slike større private støttebidrag som de ga i 2018. Totalkostnadene beløp seg da til vel 900.000 kroner med kommunal andel på 400.000 kroner. Dette var jo et gratisarrangement for studenter og innbyggere.

Derfor satte vår nyansatte kultursjef i gang arbeid med alternativt opplegg for 2019. Det ble presentert i to runder for formannskapet, først 6. mars og så 3. april. I sistnevnte møte ble det presentert et spennende opplegg for et hovedarrangement på Fastland. Dette skal være et mer aktivitetsbasert konsept, mer sosialt innrettet der studentene har en del fellesaktitiviteter, og med ulike kulturinnslag. Konseptet hadde blitt utviklet i tett samråd med studentene.

Selvfølgelig vil innbyggerne også være velkomne til dette arrangementet. På sistnevnte formannskapsmøte ble det ikke etterspurt noen ny sak om byfest, ei heller antydet at noen var innstilte på å bevilge mer penger. Tvert i mot ble det presenterte opplegget godt mottatt fra alle partier, noe som ble gjentatt i påfølgende møte i utvalget for Kultur og Teknisk kort tid etter på. Tverrpolitisk enighet.

Dermed er det ikke sagt at det er umulig å supplere Fastlands-arrangementet med enda større kommunale tilskudd til mer kostnadskrevende arrangementer også i bykjernen. Selv er jeg tilhenger av at vi i denne saken er konsekvente og avventer erfaringene fra det vi gjør nå i 2019.

Med den avsatte ramma vil det imidlertid ikke være økonomi til at en i tillegg får til større konsertarrangementer i byens sentrum, slik som i 2018. Det håper jeg likevel ikke betyr at Storgate-aksen og øvrige deler av sentrum forblir uten aktiviteter og folkeliv denne lørdagen, og da særlig ettermiddag og kveld. Jeg oppfordrer rett og slett byens utesteder og næringsliv til å bidra litt ekstra også i årets studentfestdag, være litt kreative med å finne på noe ekstra denne lørdagen, noe utadrettet som gjør at det er hyggelig for innbyggere flest å oppholde seg i byen og kose seg.

Men – og det synes jeg er viktig å si – dette betyr ikke at vi har funnet den endelige formen på byfestent. Det ble for eksempel sagt fra kultursjefens side at årets utgave av frivilligdagen – som for dette året avvikles allerede førstkommende lørdag 11. mai –med en hel serie spennende aktiviteter og arrangementer i selve byen – for senere år nettopp må vurderes lagt til byfesten.  Summen av dette må jo evalueres, og kanskje vi for 2020 vil få et enda bedre opplegg for byfest.  Gjøvik er en ung universitetsby. I 2019 er det 3. studiestart ved NTNU. Byfesten må videreutvikles i lys av erfaringer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken