Bitcoin-satsingen: Da pengebegjæret vinket farvel til fornuften

DATASENTER: I disse tidligere industrilokalene i Hov har Nordic Blocks AS etablert seg helt i det stille med et datasenter med massivt strømforbruk.

DATASENTER: I disse tidligere industrilokalene i Hov har Nordic Blocks AS etablert seg helt i det stille med et datasenter med massivt strømforbruk. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerHeldigvis har vi en våken lokalpresse. En takk til Oppland Arbeiderblad og en god journalist for at OA lørdag 6. oktober satte søkelyset på noe som er i ferd med å skje i flere norske kommuner.

I iveren etter å få i gang ny virksomhet som kan skape nye arbeidsplasser og bringe mer penger inn i kommunekassa, hopper en på det ene tvilsomme prosjektet etter det andre. Det er nok å minne om de feil som mange norske kommuner gjorde med plasseringer av skattepenger og som medførte store tap for noen år siden.

Denne gang er det Søndre Land kommune, med god støtte fra VOKKS som er lykkejegeren og som har kastet seg på produksjon av Bitcoin og andre kryptovalutaer

Det Søndre Land kommune og VOKKS åpenbart ikke tar hensyn til er at kryptovaluta  er en digital valuta som kan erstatte vanlige og lovlige pengetransaksjoner med elektroniske transaksjoner. Derved blir det lettere å «hvitvaske» penger, og å drive med handel av tvilsom karakter, blant annet med narkotika. Transaksjonene vil gjøre det vanskelig, for ikke å si umulig for banker og offentlige myndigheter å følge pengestrømmene.

Nye arbeidsplasser gir heller ikke disse virksomhetene, utstyret som brukes trenger ingen betjening og ser en hvem som står bak etableringene fremgår det temmelig klart at det er ikke norske interessenter som dominerer.

Det er ene og alene rimelig norsk kraft disse selskapene er ute etter.

For å nå målene plasseres det datamaskiner eller moderne digitale seddelpresser med enorme kraftbehov rundt omkring i Norges land. I Glomfjord, i Ballangen, ja til og med i en så jordnær kommune som Østre Toten er en avlegger av Eidsiva med kommunal velsignelse i ferd med å følge eksemplet fra Søndre Land og gi seg ut på denne galeien.

Det er mer enn å undre seg over at Næringsministeren og Samferdselsministeren også er agenter for denne utvikling. Ved å fjerne eiendomsskatten på produksjonsutstyr og redusere elavgiften med 20 øre pr. kwh for denne type tiltak skal en lokke slike store datasentre til å etablere seg i Norge.

At slike datasentre bruker en effekt tilsvarende en stor fabrikkbedrift eller tusenvis av norske husstander, har de tydeligvis ikke tenkt på.

At det vesentlige av effekten som tilføres må fjernes med nedkjøling av utstyret og således forsvinner ut i omgivelsene, som om det var en kjempemessig varmeovn, har åpenbart heller ingen tenkt på.

Her er dobbeltmoralen virkelig til stede. Staten ved Klima- og miljødepartementet som eiere av ENOVA oppfordrer oss alminnelige folk til å spare på energibruken i våre boliger. Det gis økonomisk støtte til etterisolering og varmebesparende tiltak av alle slag. ENOVA har som ett av sine viktige formål å styrke forsyningssikkerheten gjennom effektiv effekt og energibruk mens Næringsministeren og Samferdselsministeren bidrar med tiltak som fører til det motsatte, en vanvittig energisløsing. 

Rådene fra kraftselskapene til oss alminnelige forbrukere er å redusere forbruket av elektrisk kraft om dagen og bruke elektrisitet om natten til vaskemaskiner og tiltak som vi er avhengige av for å dempe et dyrere dagforbruk, kan en også forundre seg over.

Men å levere mer strøm pr. døgn mer enn det en stor bedrift som Dokka Fasteners bruker og til tiltak som få eller ingen vet innholdet av, har kraftleverandøren ingen betenkeligheter med.

Staten ser på det nye som en vekstnæring. Nå tjener jo både staten og strømleverandøren ekstra penger på denne tvilsomme næringen. Om prisene går i været for den alminnelige forbruker på grunn av den økende etterspørselen fra nye forbruksgiganter bryr derfor verken staten eller kraftselskapene seg om.

Jeg har et godt råd til alminnelige strømkunder. Hold dere unna kraftselskaper som kaster seg ut på slike prosjekter som det vi er vitne til i Søndre Land og som er påtenkt på Krabyskogen i Østre Toten. Finn dere raskest mulig en ny strømleverandør som ikke har kastet seg ut i eventyrprosjekter som bare kan bety en ting. At kraftprisen for alminnelig husholdninger fyker i været.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags