Hjelpetiltak i barnevernet

PLIKT: Artikkelforfatteren mener barnevernet tar for lett på plikten til å sette inn hjelpetiltak i hjemmet.

PLIKT: Artikkelforfatteren mener barnevernet tar for lett på plikten til å sette inn hjelpetiltak i hjemmet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerJeg ser at barnevernet i Vestre Toten har foretatt 20 akuttplasseringer nå nyllig. Av disse er 10 foretatt hos flyktninger som kommunen har tatt imot. Flyktninger som kommer fra land som har en helt annen måte å oppdra sine barn på – en måte som de selvsagt bringer med seg hit til Norge.

Blir disse flyktninger fortalt som et hjelpetiltak hvordan barneoppdragelse skal gjøres her i landet, eller kommer barnevernet og politiet klokken 06.00 og tar ungene uten videre ?

Jeg sier dette fordi mitt inntrykk er at barnevernet svært ofte tar altfor lett på sin plikt til hjelpetiltak. Plikten står klart i loven, og om barnevernet har oppfylt sin plikt, er en del av vurderingstemaet hos fylkesnemnda. Denne plikt rimer godt med den holdning vi skulle ha overfor de flyktninger vi mottar her;- de skulle møtes med vennlighet, toleranse og respekt. Isteden møtes de av et byråkrati som tar fra dem ungene deres, det er det faktiske forhold.

Det hjelper ikke at barnevernet påstår at deres rett til å ta ungene er lovpålagt. Joda det er så visst også plikten til hjelpetiltak. For ikke å snakke om alt ellers som også er pålagt kommunene ved lov. Ingen behøver å være ekspert for å forstå at folk som mister ungene sine har et skikkelig problem.

Rett til advokat betalt av det offentlige, får disse foreldre ikke før saken har kommet til fylkesnemnda, og da er alltid toget gått. Nei, pålegg barnevernet å foreta hjelpetiltak istedenfor de kostbare tiltak barnevernet iverksetter, med fosterhjem og institusjoner som koster kommunen millioner både i år og i de fremtidige år. For ikke å snakke om arbeidsmåten til barnevernet, som medfører stadige nyansettelser og budsjettøkninger. Vel, en del av disse ansettelser skyldes stor gjennomtrekk i barnevernet, en etat som ikke klarer å holde på sine arbeidstagere?

Det blir for øvrig spennende å se hva barnevernet rundt oss klarer å få til av økte bevilgninger i tiden som kommer nå. Det virker jo som at rådmennene er helt maktesløse i å demme opp for de betydelige økninger og budsjettoverskridelser i barnevernet.

Et lite tips: Hjelpetiltak er billig og kan gjøres å en rekke måter. Hvorfor ikke, barnevern ?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags