Private barnehager er trygge – uansett regjering

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Alle foreldre, og for den saks skyld barn, kan ta det med knusende ro. Barnehagene i Norge kan se framtida trygt i møte, uansett hva folk stemmer til høsten. I et leserinnlegg til Hadeland den 21.04.17 og i Oppland Arbeiderblad den 13.04.17 gir Kari-Anne Jønnes, 2.-kandidat Oppland Høyre, et helt annet inntrykk. Innlegget hennes er så fullt av feil, at vi i Fagforbundet føler vi må ta til motmæle. Det mest sentrale er at hun gir inntrykk at barnehager kan bli lagt ned dersom vi får en ny regjering til høsten. Dette kommer ikke til å skje.

Vi i Fagforbundet har tusenvis av medlemmer i både private og kommunale barnehager over hele landet, og vi er ikke det miste bekymret. Vi har gode tariffavtaler og tillitsvalgte som sikrer god og forsvarlig drift i barnehagene våre. Det gjør vi i samarbeid med arbeidsgiverne i alle typer barnehager. Videre skriver Jønnes at eiere av private barnehager stort sett er enkeltpersoner og gjerne kvinner som eier en enkelt barnehage. Kanskje var det slik en gang, men sånn er det ikke lenger. Dette handler ikke om en enkelt barnehage som trenger et lite overskudd det ene året for å få råd til et nytt lekeapparat året etter. Det private barnehagemarkedet er i dag dominert av fire store aktører. Det er Læringsverkstedet eid av Hans Jacob Sundby. Nordlandia Care, som eies av brødrene Adolfsen, FUS-barnehagene eid av ekteparet Sigurd Aase og Eli Sævareid og Espira som eies av Nordens største kommersielle utdanningsselskap Academedia. Ifølge tall fra Stortingets utredningsseksjon har de to første en omsetning på over en milliard hver. Alle har titalls millioner i overskudd hver seg. Norlandia Care tok for eksempel- ifølge Aftenposten, ut 102 millioner i utbytte i 2016.

Det er denne bruken av skattepenger som ha skapt debatt. Vi synes ikke det er greit at penger som burde vært brukt til barnas beste, i stedet havner i multimillionærer sine lommer, og det i strie strømmer. Det hadde vært mye bedre om også Høyre hadde blitt med på debatten på om hvordan vi innretter oss for å begrense de store private barnehageaktørene sin mulighet til å ta ut nesten ubegrenset profitt på barnas og skattebetalernes bekostning. Debatten er både viktig og helt på sin plass.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken