Uforsvarlig lav bemanning i barnehager

Arkivbilde: Kjersti Bratberg Bø med barn i Biri barnehage (2011)

Arkivbilde: Kjersti Bratberg Bø med barn i Biri barnehage (2011)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Politikk handler om å fordele knappe ressurser. Da gjelder det å bruke dem effektivt. Det vil i denne sammenhengen være lurt å bruke mer penger tidlig, når barna går i barnehagen. Det vil garantert gi mindre problemer og lavere kostnader senere. Jeg har ikke tatt meg tid til å finne forskning som underbygger påstanden min, men jeg tillater meg å være såpass påståelig, med ca 21 år med beina godt plantet i barnehagen.

Jeg mener ikke at det skal tas midler fra skolen eller andre instanser som jobber med barndom, oppvekst eller utdanning. Jeg vet at det er knapt med ressurser over hele linja. Men kjære politikere, se sammenhengen! Det finnes så mange barn som har problemer i skolen; barneskole, ungdomsskole, videregående. Ungdommer og voksne i alle aldre som sliter med livene sine. Mange fagfolk fra barnehage har pekt på det utallige ganger, at her kunne vi gjort noe mye tidligere. Vi må få lagt inn en betydelig større innsats i de tidlige leveårene.

Kommunepolitikerne rår ikke over noen stor pengesekk. Men jeg mener de allikevel har mulighet til å prioritere mer fornuftig og rettferdig innenfor rammene som Stortinget gir dem.

Beklageligvis er det en manglende interesse også i rikspolitikken. Foreldre, hør! Barna deres, hverken ettåringen eller femåringen, og alle de 9 (minst!) timene de er i barnehagen hver dag, er ikke interessant for de som styrer landet vårt, hverken i kommunen eller nasjonalt. Det er i alle fall inntrykket mitt, når jeg som styrer skal forsøke, i samarbeid med lederteamet i barnehagen, å lappe sammen bemanningen slik at det er et forsvarlig antall ansatte på jobb gjennom hele dagen. Det er ikke mulig å fordele ressursene annerledes uten at det går ut over noen andre barn, på andre tider av dagen. Vi snakker ikke da om en dag da det er sykefravær og ferieavvikling, men om en helt vanlig dag, med akkurat den bemanninga som Sanner og regjeringen mener er så flott.

I dag, mandag 28. mai 2018, var det 10 ettåringer på småbarnsavdelinga kl 07.40. Pedagogisk leder var da alene med alle 10 til fagarbeideren kom på jobb kl 08.15. Forsvarlig? Nei! Det er slett ikke bra at en pedagog har ansvar for 10 ettåringer alene. Det er ikke holdbart for hverken barna, pedagogen, foreldrene som leverer det kjæreste de har, eller for meg som har hovedansvaret. Det gjør meg ganske vettskremt.

Nå, det vil si torsdag 31. mai, skal Stortinget bestemme om de skal vedta den foreslåtte bemanningsnormen, som ikke er bedre enn det som faktisk er realiteten i Gjøvik kommune. Politikere på Stortinget, dere kan ikke vedta regjeringas forslag! Lytt til det pågående barnehageopprøret og foreldreopprøret!

Bemanningsnorm i hele åpningstida (for Biri barnehage sin del kl 07.00 - 16.30) vil koste totalt 14 milliarder kroner har noen kloke hoder beregnet. En svimlende sum, og «dårlig bakkekontakt» er brukt som beskrivelse av de som kjemper for bemanningsnorm i hele åpningstida. Jeg vil si de har dårlig bakkekontakt de som ikke ser sammenhengen i bruk av midler på å gi barna en trygg start i livet, og på de problemene dessverre alt for mange barn, ungdommer og voksne sliter med senere i livet.

Så kjære politikere på Stortinget, vær nå ansvarlige! Stikk fingeren i jorda, om nødvendig alle 10 (det er knusktørt om dagen, så det skulle være relativt lett), sikre bakkekontakten og gi barnehagene og kommunene nok ressurser til en forsvarlig og god bemanning. 3 ansatte på 9 barn under 3 år eller 18 barn over 3 år, til å dekke hele åpningstida, er ikke nok, det er rett og slett uforsvarlig!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken