Avfall som ressurs for lokalsamfunnet

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kommentar

Avfall er ikke lenger bare et problem. Det er en ressurs som kan brukes til å skape verdier. KS Bedrift mener dette først og fremst må skje lokalt, før ressursen blir en handelsvare som sendes på tur ut i verden.

Effektiv utnyttelse av avfallsressurser burde være innlysende, men fortsatt er det noen lokalpolitikere som anser avfallet mest som et problem som bør sendes så langt vekk som mulig. Derfor bør det være av interesse med fakta som forteller en historie om å utnytte avfall som ressurs lokalt.

Menon Business Economics gjennomførte en undersøkelse for KS Bedrift i 2015 som peker på flere interessante funn. Blant annet gikk det fram at de kommunale avfallsbedrifter har en verdiskaping per sysselsatt som ligger 30 prosent høyere enn gjennomsnittet i fastlandsøkonomien. Effektiviteten er med andre ord helt i toppen, og høy grad av innovasjon og høy produktivitet kjennetegner kommunale avfallsbedrifter.

Avfallsbedriftene er også tydelig opptatt av å øke ansattes kompetanse og kunnskap. Tilsvarende jobbes det aktivt med holdningsskapende arbeid rettet mot innbyggerne. Mange kommunale avfallsbedrifter ansetter også personer som ellers hadde falt utenfor arbeidslivet, og viser med det et samfunnsansvar ut over det regelverket krever.

Alt dette bidrar til å heve verdiskapingen, og direkte og indirekte sysselsetter kommunale avfallsbedrifter totalt mer enn 4.200 personer i hele landet. Skatteeffekten fra de kommunale avfallsbedriftene er 1,9 milliarder kroner, noe som på landsbasis ville tilsvare 10.800 barnehageplasser, 18.300 skoleplasser eller 1.800 sykehjemsplasser.

«Det grønne skiftet må skje lokalt», sa verdens ledere under klimaforhandlingene i Paris før jul. Skap verdier og arbeidsplasser lokalt, for det er der folk bor.

I Norge leverer kommunale avfallsbedrifter arbeidsplasser og verdiskaping både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Om kommunale avfallsselskaper fortsatt skal kunne skape verdier lokalt, er det viktig å erkjenne at avfall er en viktig ressurs.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken