Gå til sidens hovedinnhold

Skolen trenger en ny regjering

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For fire år siden gikk Høyre til valg på kunnskap i skolen. Etter fire år med Høyre og Frp i regjering kan vi gjøre opp status: resultatene i norsk skole står stille. Frafallet er på vei opp. Kommunene må kutte i lærerstillinger og utsette oppussing av skoler. Norske elever fortjener bedre.

Arbeiderpartiet ønsker at hver eneste elev i Norge skal få verdens beste utdanning. For å få til det trenger vi lærere med mer tid til hver enkelt elev. Det betyr at vi må ha flere lærere og mindre skolebyråkrati. Vårt syn støttes av Utdanningsforbundet, Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG) og Elevorganisasjonen.

Flere lærere med mer tid til hver enkelt elev betyr at skolen på en bedre måte kan gi tilpasset undervisning og gi hver enkelt elev den oppfølgingen de trenger for å lykkes. Sju av ti skoleledere i videregående opplæring rapporterer ifølge Utdanningsforbundet at de har klasser med 28 elever eller mer. Vi skaper ikke verdens beste skole når læreren i snitt har 1,6 minutter per elev per time. Derfor vil Arbeiderpartiet innføre en bemanningsnorm for å sørge for at hver elev får mer tid med – og bedre oppfølging fra læreren.

For at hver enkelt elev skal kunne lykkes og leve frie og trygge liv, så må frafallet i skolen ned. Ensomhet, dårlig trivsel eller psykiske lidelser er de viktigste årsakene til at elever dropper ut av videregående opplæring. Derfor trenger vi flere lærere med mer tid til hver enkelt elev, men vi trenger også en skolehelsetjeneste hvor elever ikke møter en stengt dør når de har en dårlig dag. Arbeiderpartiet ønsker å innføre en faglig begrunnet bemanningsnorm også i skolehelsetjenesten, slik at elevene i norsk skole aldri skal møte en stengt dør hos helsesøster. Det er viktigere enn nye skattekutt til de aller rikeste.

Regjeringen har innført en fraværsgrense på 10 prosent i videregående opplæring. Arbeiderpartiet er enig i at vi må ha et nasjonalt regelverk heller enn ulike regelverk i hvert enkelt fylke eller på hver enkelt skole. Det handler om elevenes rettigheter. Regjeringens fraværsgrense har kanskje redusert fraværet, men den har også økt frafallet. Arbeiderpartiet ønsker ikke en skole hvor elevene tvinges ut av Høyres fraværsgrense bare fordi de har en dårlig dag en gang iblant. Derfor skal Arbeiderpartiet endre regjeringens fraværsgrense når vi kommer i regjering. Vi skal lytte til lærere og elever.

For Arbeiderpartiet er dette ganske enkelt: det viktigste i livet må også være det viktigste i politikken. Kunnskap i skolen handler om framtiden til norske barn og unge. Skolen trenger en ny regjering.

Kommentarer til denne saken