Bygningsutforming, et offentlig ansvar

Arkivbilde av servicebygget

Arkivbilde av servicebygget

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Meninger 

Arkitekt Den 8. og 9. februar hadde jeg gleden av å kunne delta på seminar i regi av Oppland fylkeskommune og Gjøvikregionen Helse- og Miljøtilsyn IKS. Temaet for seminaret var Arkitektur i et folkehelseperspektiv.

Høydepunktene, for meg var å høre Michael Fulle-Gee, plansjef i Arendal kommune, kåsere om flere aspekter av verdien av gode planprosessers påvirkning på det offentlige rom. Dagen etter ble dette toppet av et svært engasjerende foredrag av Jenny B. Osuldsen fra Snøhetta som igjen viste hva kreative prosesser og høyt faglig, arkitektonisk nivå kan gjøre med våre omgivelser.

Mindre enn 24 timer etter seminarets slutt åpner jeg Gjøviks Blad og ser en gratulasjonsannonse rettet mot arrangøren av seminaret. Gratulasjonen gjelder et servicebygg beregnet på bussjåfører tilknyttet Opplandstrafikk. Etter å ha deltatt på et todagers seminar der viktigheten av «å bygge for ALLE» ble viet særlig fokus, ble jeg mildt sagt sjokkert over dette byggverket.

Fullstendig blottet for adkomstmuligheter og med en utforming som jeg til det siste har trodd at var en brakkerigg knyttet til byggearbeider i nærheten. Dersom oppstablingen av tre brakkeseksjoner er hovedbegrunnelsen for det «arkitektoniske grepet» her, er det åpenbart at kommunikasjon mellom seminararrangør og ansvarlig for dette prosjektet har vært fraværende.

Som bypatriot ser jeg at Oppland Fylkeskommunes Bygge og Eiendomsavdeling åpenbart mener at Gjøvik er et par «brakker» verdig. At Gjøvik kommunes byggesaksavdeling har tillatt denne tilgrisingen av et offentlig rom, stiller jeg meg også undrende til. Oppland Fylkeskommune kan ikke karakteriseres som noe annet enn et flerhodet troll der kommunikasjon mellom hodene synes å være helt fraværende. Dette prosjektet er utført på en måte som viser en gjennomgående forakt for arkitekturfaget og bør få konsekvenser for de som er ansvarlige i Fylkeskommunen. Dersom mine skattepenger benyttes til slik tilgrising utenfor vår egen dør, vil jeg ha disse refundert pr. omgående. Dersom vi ikke stiller krav til utforming av bygninger i det offentlige rom, er dette et eksempel på hvor ille det kan gå. Jeg kondolerer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags