Gå til sidens hovedinnhold

Fagforbundet ut mot sykehuset på Reinsvoll: – Arbeidsmiljøloven er hellig

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fagforbundet Oppland reagerer sterkt på oppslaget i OA vedrørende situasjonen ved Reinsvoll sykehus. Hvis dette er svaret fra ledelsen i Sykehuset innlandet (SI) på de gjentagende brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser, frykter vi at denne situasjonen bare vil vedvare. Det ser ut til at Sykehuset innlandet godtar at arbeidsmiljøloven systematisk blir brutt – som det ble fremlagt i møte på Reinsvoll 31 juli så ble det dokumentert flere hundre brudd hvert år de siste 4 – 5 år. Vi skal heller ikke glemme at det er gitt mange dispensasjoner fra de tillitsvalgte når det gjelder arbeidstid, disse er ikke med i totaloversikten.

Det blir derfor helt feil å påstå fra sykehuset side at dette er en akutt situasjon. Vi syns dette vitner om en holdning til en lov, vedtatt av stortinget som bekymrer oss sterkt. Politikerne som har vært med på å vedta lovene må også følge dette bedre opp, her handler det om at det blir lagt til rett for gode arbeidsforhold i henhold til lovverket, til beste for alle parter.

I OA så peker ledelsen i SI på en øremerking til norske kommuner er en løsning og ikke nødvendigvis er styrking av psykiatrien ved våre institusjoner, Fagforbundet Oppland mener vi trenger begge deler. Kompetanse i kommunene for å dekke disse som andre pasienters behov, koster penger. Vi mener dette bildet er så sammensatt og komplekst at det finnes ingen raske løsninger, vi mener og at sykehusene har organisert seg inn denne situasjonen selv med god hjelp fra politikerne. Det blir for lettvint av SI å legge ansvaret på kommunene for SI sine lovbrudd på arbeidsmiljøloven.

Vi regner med at kommunene har store nok utfordringer innafor alle sektorer både økonomisk og kompetansemessig. Vi mener at kommunene må få tid til å fordøye alle de oppgaver de blir pålagt før nye kommer, så kan en jo spørre seg opp i alt dette hvor er mennesket/pasienten blitt av?

Vi ser et arbeidsliv som stadig utfordrer arbeidsmiljøloven. Fagforbundet skal være en konsekvent forsvarer av denne. Dette handler om og ha respekt for å følge det lovverket vi faktisk har. Det er skremmende å se at en offentlig virksomhet drifter sine enheter på denne måten og i tillegg syns dette er greit. Vi håper alle gode krefter sammen skal og kan klare disse utfordringene vi har foran oss.

For Fagforbundet Oppland

Else Randi Kolby Anders Aslesen

Leder, Forbundsregion Oppland Nestleder, Forbundsregion Oppland

Kommentarer til denne saken