Gå til sidens hovedinnhold

Arbeidsløshet, en straffbar handling?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Langvarig arbeidsløshet gir ofte uønskede vaner/uvaner. Har man ikke noe å stå opp til så er det lett å snu døgnet, bli deprimert eller gjøre dumme ting som man ellers ikke hadde gjort om man hadde vært i arbeid. 99 prosent av dem som er arbeidsløse i Norge er arbeidssøkende. Det er helt nødvendig at det finnes en buffer av arbeidssøkende som «står til disposisjon» for arbeidsmarkedet. Men vi har «arbeidsløse» som ikke vil arbeide, en liten gruppe som må fanges opp. Blant disse finner vi profesjonelle gjenger, ranere, voldtektsmenn, overgripere, svindlere og andre som har all verdens tid til å forgifte samfunnet med kriminalitet.

For 100–150 år siden var det straffbart å gå arbeidsløs. Da fikk ikke arbeidsløse noen økonomisk støtte og ble de oppdaget i å tigge, stjele eller var løsgjengere, så ble de arrestert. Det var straffbart å gå arbeidsløs. Slik er det heldigvis ikke i dag, men de «arbeidsløse” som ikke gidder å gjøre noe, kan vi gjøre noe med. Hovedproblemet er å finne et eller flere politiske partier, som viser vilje for å komme i gang med en samordning og viser evner til å gjennomføre tiltakene. Jeg ser for meg at Nav Arbeidsliv samarbeider med hver enkel kommune om å opprette et arbeidsløsregister. Viktig å forstå at dette ikke gjelder for arbeidssøkende. Deretter må kommune og Nav samarbeide om å opprette arbeidsgrupper med «arbeidsløse”. Staten/ NAV skal ha ansvaret for det økonomiske ovenfor den arbeidsløse. Oppdragsgivere står for den økonomiske delen som arbeidet krever. Kommune og Nav finner arbeidsoppgaver til sammen med aktuelle oppdragsgivere.

Aktuelle oppdragsgivere kan være: Strømleverandører. Strømnettet er sårbart ved snøfall der tre faller ned på linja. NAV, kommune og nettleverandører samarbeider om finansiering av arbeidsoppdrag. Kommune og strømleverandør organiserer arbeidsoppdrag. Kommune, dvs. arbeidsgruppa utfører arbeidsoppdrag i samarbeid med oppdragsgiver som også står for opplæring

Fylkeskommune, kommuner, forsikringsselskap. Viltgjerder er en stor mangelvare på våre fylkes og kommunale veier. Får man redusert viltulykker redder man liv eller at mennesker blir pleietrengende resten av livet. Dessuten sparer samfunnet og forsikringsselskap penger.

Ut å plukke plast og annet skrap som kommer fra havet, innsjøer, fritidsområder, m.m. Det finns mange andre arbeidsoppdrag som denne gruppe «arbeidsløse” skulle kunne gjøre. Hele ideen faller kun på vilje og evne til å gjennomføre det.

Kommentarer til denne saken