Gå til sidens hovedinnhold

Fem på topp for Innlandet

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Klokken er åtte om morgenen, himmelen er i ferd med å bli lyseblå, morgendisen ligger over vannet og morgentrafikken suser så vidt utenfor vinduet. Mange har allerede vært på jobb i flere timer, andre farer av sted for å rekke dagens første møte. En bonde på et jorde, en fabrikkansatt i den lokale industribedriften, en gründer i reiselivet, eller en finansrådgiver i banken. De er alle sammen et resultat av et godt næringsliv. Et næringsliv som skaper arbeidsplasser.

Vi må ha fått til noe bra her på Innlandet, for arbeidsledigheten er rekordmessig lav.

2017 har på mange måter vært et jubelår. Tilflytningen øker i flere av våre byer, mange bedrifter opplever vekst, og nye og spennende bedrifter har etablert seg rundt omkring i vår region. Med flott natur og frodige fjell er Innlandet også et mekka for friluftsentusiaster.

Her på Innlandet har vi mye å være stolte av, og kun hvis vi tillater oss å drømme, kan vi nå nye høyder. De høydene vil vi gjerne være med på å skape. Derfor vil vi dele NHO Innlandets fem på topp drømmer for 2018:

Samarbeid – lær av Askeladden: Mens andre regioner i Norge kommer i samlet flokk til Stortinget, er vi på Innlandet fortsatt opptatt av å konkurrere med nabobyen. Skal vi bli lyttet til på Stortinget må vi være samlet. Derfor må vi slutte å knive på tvers av Mjøsa. Vi må prioritere det som er viktigst for regionen som en helhet og da må vi tørre å være rause med hverandre. I eventyrene vinner Askeladden alltid kongsdatteren og halve kongeriket. Tidene har forandret seg, men moralen kan vi ta med oss videre.

Kompetanse er vår viktigste ressurs: 6 av 10 bedrifter på Innlandet får ikke tak i den kompetansen de trenger. Resultatet er tapte markedsandeler. Selv om teoretisk utdannelse også er nyttig, er det ingen tvil om at yrkesrettede utdannelser er aller hottest for våre bedrifter. De fagretningene som bedriftene på Innlandet uttrykker at de trenger aller mest av er teknikk og industriell produksjon, elektrofag, bygg- og anleggsteknikk, service og samferdsel, restaurant- og matfag.

Samferdsel – tilgang til mer: En rask jernbane langs begge sider av Mjøsa reduserer reisetidene internt i regionen og samler vår region til ett bo- og arbeidsmarked. Gode veier og et godt jernbanenett er viktig for transport av varer og tjenester, det gir bedre tilgang til nye markeder og tilgang på folk med riktig kompetanse. Målet for trygg og effektiv transport er både at den skal gjøre hverdagsreisen bedre og at den skal øke konkurransekraften til næringslivet.

Forenkling – less is more: Bedriftene jobber stadig med lean og forenkling for å overleve internasjonal konkurranse, men offentlige rapporteringskrav oppleves fortsatt som en byrde. Færre fylkes- og kommunegrenser og mer digitalisering i offentlig sektor kan være en god start.

Skatt: Før våre bedrifter kan dele sine verdier, må de skapes. Derfor må skattene holdes på et nivå, som sikrer større vekst og flere arbeidsplasser. Bortfall av maskinsskatt (eiendomsskatt på verk og bruk) sikrer etablering og investeringsvilje. Forutsigbarhet er alfa og omega.

Verdier vokser ikke på trær. Høy levestandard skapes ikke av politikere. Det er bonden på jordet, fabrikkarbeideren i industribedriften, gründeren i reiselivet og finansrådgiveren i banken som skaper godene i samfunnet. I årene som kommer vil vi derfor fortsette å dele de gode historiene om næringslivet og skape stolthet og respekt for hva bedriftene bidrar med til vår region.

Det skjer forandringer på NHOs regionkontor i Innlandet. Noen takker for seg, noen kommer tilbake og nye kommer inn. Vi gleder oss til å sende stafettpinnen videre til ny regiondirektør i løpet av 2018 og jobber i mellomtiden for at våre bedrifter, de som er jobbskaperne i vår region, kan skape vekst. Askeladden fra eventyret tror på sine drømmer, nå er det vår tur!

Dette er den siste kronikken Åge Skinstad er involvert i, men vi lover å fortsette jobbingen og fokuset også etter at Roald Gulbrandsen tar over som konstituert regiondirektør fra 1/12-17.

Kommentarer til denne saken