Alle skal med i skolen

FROKOST TIL ALLE: – Vi går til valg på å ha skolefrokost ved alle de videregående skolene i Innlandet,skriver artikkelforfatteren.

FROKOST TIL ALLE: – Vi går til valg på å ha skolefrokost ved alle de videregående skolene i Innlandet,skriver artikkelforfatteren.

Av
DEL

LeserbrevKari-Anne Jønnes fra Høyre skriver helt riktig om hvordan forskjellene øker i skolen. Hun skriver samtidig om Høyre sin ambisjon som er at 9 av 10 skal fullføre videregående utdanning. For oss i Arbeiderpartiet er ikke dette bra nok.

Forskjellene øker jevnt over i samfunnet. Flere barn lever i fattigdom, de rikere blir rikere og velferdsstaten privatiseres bit for bit. Folk blir sinte og frustrerte når de får det dårligere og opplever mer utrygghet. Vi vet at små økonomiske forskjeller i befolkningen gir bedre helse, mindre kriminalitet og større trygghet - for alle. Derfor er det oppsiktsvekkende at Høyre gjør så lite for å utjevne forskjeller. Arbeiderpartiet støtter ikke denne utviklinga. Tvert imot ønsker vi en politikk for sterkere fellesskap og mindre forskjeller.

Fellesskap gir bedre lokalsamfunn. Spør Brett Somers, kåret til World Mayor i 2016 og ordfører i Mechelen, Belgia. Som styreleder i Osloregionens Europakontor besøkte jeg denne bydelen for et par uker siden, og kunne da høre om deres målretta arbeid for å integrere folk i lokalsamfunnet uavhengig av etnisitet og bakgrunn. Kort fortalt handler det om å slutte å putte folk inn i grupper basert på rase, religion eller inntekt for å nevne noen eksempler. Det handler om å anerkjenne folk som den de er, en del av vårt lokalsamfunn. Denne delen av Belgia har med sitt arbeid fått et vesentlig tryggere samfunn hvor alle ser hverandre og aksepterer hverandre. Norges regjering har mye å lære.

Heldigvis har Jønnes rett når hun skriver at «i Innlandet peker mange piler oppover og det jobbes vært godt i videregående opplæring». Oppland og Hedmark er de to fylkene der gjennomføringen øker mest, og et flertall av ungdommene velger nå yrkesfag i begge fylkene. Det viser at rødgrønn skolepolitikk fungerer, og vi ser nå gode resultater.

Vårt mål i Innlandet er å bygge Norges beste videregående skole. Arbeiderpartiet legger kunnskap til grunn for vår politikk. Vi vet at nøkkelen er å utvikle den offentlige fellesskolen, og at vi ser elevene som hele mennesker. I vår skole er målet at alle skal lykkes, både i livet og på skolen. Elever som kommer sultende på skolen og ikke får et godt måltid i løpet av dagen, presterer naturlig nok dårligere på skolen. Vi går derfor til valg på å ha skolefrokost ved alle de videregående skolene i Innlandet.

I tillegg skriver vi i vårt program at vi skal jobbe sammen med kommunene for at flere ungdommer skal fullføre og bestå, gi lærerne tillit og la lærerne bruke mer tid på elevene og mindre på byråkrati, garantere læreplass til alle som ønsker det etter bestått Vg2, innføre digital elevtjeneste som et tilbud til alle elever og lærlinger og at helserådgiver skal være tilstede hver dag hele året. Dette er viktige tiltak for å gjøre skolen bedre for alle.

Vi trenger et samfunn hvor alle er med. Det er Arbeiderpartiet sin politikk. Derfor aksepterer vi ikke en videregående skole hvor det sies at det er greit at 1 av 10 dropper ut. Det er ikke i tråd med vår ambisjon om å bygge det inkluderende Innlandet. Vi mener at alle skal med.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags