Vi skal bruke naturressursene i fylket til å skape spennende arbeidsplasser

Vi mener at lik rett til utdanning er en av de viktigste velferdsreformene i vår tid, skriver Anne-Marte Kolbjørnshus (Ap).

Vi mener at lik rett til utdanning er en av de viktigste velferdsreformene i vår tid, skriver Anne-Marte Kolbjørnshus (Ap). Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevInnlandet skal skape arbeidsplasser som Norge trenger. I distriktene kan vi ikke leve av vern. Vi skal leve av bærekraftig vekst. Og kunnskap. Slik kan vi skape utvikling i hele fylket. For Innlandet skal ikke være en råvareleverandør. Vi skal bruke naturressursene i fylket til å skape spennende arbeidsplasser. Verdiskaping er på mange måter vår felles historie og vårt felles DNA. Verdiene kommer fra jorda, skogen og folka våre. Våre samfunn er bygd på å skape verdier av naturressursene.

Løsningen er langsiktig satsing på kunnskap. Vårt mål har lenge vært å øke gjennomføringsgraden, både i Oppland og i Hedmark. Gjennomføringen i videregående skole har økt for hvert eneste år siden vi satte oss mål om det. Vi er de fylkene som er øverst på pallen i å øke andelen som fullfører og består. I tillegg tilpasser vi våre utdanningstilbud til det arbeidslivet trenger av kompetanse. Vi må gi ungdom kunnskap og mulighet til jobb etter fullført utdanning. Det er helt vesentlig at skolepolitikken henger sammen med næringspolitikken. Vi trenger flere elever som gjennomfører og blir fagarbeidere, samtidig er det behov for at flere velger fag som kan ta de videre til høyere utdanning. Derfor er det gledelig at over halvparten av elevene i Innlandet nå søker seg inn på et yrkesfag.

Ambisjonen er at Innlandet skal ha Norges beste videregående skole. Arbeiderpartiet vil derfor innføre en garanti om læreplass dersom du fullfører og består vg2. Dette er et helt nødvendig tiltak for å gi ungdom rettighet til et fagbrev dersom de fullfører den opplæringa som er i skole på et yrkesfag, og etter vår mening også et løft det er på tide noen tar. Dette er å ta et yrkesfagløft i praksis.

Sosial ulikhet er et økende problem. Norge har ei blå regjering som kun i få tilfeller bøter på skaden, men gjør ingenting for å faktisk utjevne forskjellene fra starten av. Arbeiderpartiet vil i en annen retning, også i skolepolitikken. Derfor ønsker vi tiltak som kommer alle til gode, og ikke stigmatiserer de som har en krevende hverdag. Vi skal ha skolefrokost på alle de videregående skolene i Innlandet. Det er beviselig at mat i magen gjør det lettere å lære, og det hever kvaliteten på skoledagen for den enkelte. Det gir rett og slett bedre skoleresultater.

Vi mener at lik rett til utdanning er en av de viktigste velferdsreformene i vår tid. For oss handler dette om at fellesskapet må gi alle barn lik mulighet til et godt liv, uavhengig av familiebakgrunn, forutsetninger, kjønn, økonomi eller geografi. Ingen er født med likt utgangspunkt. Skal vi klare å skape flere arbeidsplasser basert på naturresursene må vi gi alle lik mulighet til å få en god skolegang. For det er gjennom sterkere fellesskap i oppveksten vi skaper morgendagens arbeidstakere i kunnskapsfylket Innlandet.    

Anne-Marte Kolbjørnshus

Komitéleder for opplæring og kultur (Ap)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags