Gå til sidens hovedinnhold

Gjøvik Aps brudd på samarbeidsavtalen med MDG, SV og Rødt

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

1. Etter valget i 2015 inngikk AP, SV, Rødt og MDG et politisk samarbeid om å styre Gjøvik kommune. Det ble skrevet en samarbeidsavtale med flere punkter om å trygge sykehusene på Gjøvik, Reinsvoll og Solås. Vi sa klart fra at vi skulle slå ring rundt Gjøvik Sykehus som akuttsykehus.

2. Regionrådet gjorde nylig et vedtak der det kreves at Helse Sør Øst raskt fatter vedtak om det må etableres et hovedsykehus ved Mjøsbrua nå. Vedtaket ble presentert av ordfører Bjørn Iddberg som argumenterte med at vi trenger et spesialisert sykehus ved Mjøsbrua. Et alternativt forslag fra varaordfører fikk bare hans stemme.

3. Vi oppfatter at vedtaket i regionrådet representerer et klart skifte med tanke på Arbeiderpartiets støtte til et hovedsykehus. Et hovedsykehus medfører sterk reduksjon av tilbudet på Gjøvik sykehus og en nedleggelse av akuttfunksjonen. Dermed er situasjonen nå at samarbeidsavtalens punkt om å slå ring rundt sykehuset som akuttsykehus, er brutt av AP.

4. Partiene SV, MDG og Rødt vil imidlertid fortsatt stå ved målsettingen i avtalen om å slå ring rundt Gjøvik sykehus. Dette betyr blant annet at vi avviser alle kuttforslag i sykehuset, deriblant sommerstengt fødeavdeling. Vi forventer at AP blir med og støtter opp om dette.

5. Vi opplever i dag at den såkalte økonomiske krisa i Sykehuset Innlandet er skapt av et urealistisk budsjett. SI har flere år med overskudd bak seg og har bygd opp egenkapital. Det er budsjettmålet med en avsetning til hovedsykehus som i hovedsak skaper krisen. Nulles dette kravet ut, vil budsjettene lettere gå i balanse. Vi er skuffet over at Arbeiderpartiet ikke ser dette forholdet ved situasjonen i SI, men er med på å forsterke de økonomiske problemene med sin støtte til hovedsykehuset.

Kommentarer til denne saken