Dårlig nytt for norske kommuner

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

Regjeringens budsjett er dårlig nytt for kommunene. Mandag 18. desember debatterte og vedtok Stortinget den delen av det som får direkte konsekvenser for budsjettene til kommuner og fylker landet over. Og det er ingen liten sak. For kommune- og fylkesbudsjettene griper rett inn i folks hverdagsliv. De legger grunnlaget for omsorgstjenester, helsetjenester, skoletilbud, barnehagetilbud, næringsutvikling, jobbskaping og arbeidet med klima- og miljøutfordringene. Det er jo i stor grad ute i kommunene og fylkene alle disse oppgavene skal løses. Det er der folk bor og lever, og det er der disse tjenestene skal leveres, hver dag, døgnet rundt og året rundt. Det er dette som er grunnplanken i vårt felles velferdssystem.

Det er på sin plass å gi en honnør til alle der ute i landet som legger ned i en innsats i skolen, i helsevesenet, med omsorg, med vann og avløp, med fritidsklubber og med arealplanlegging og alt annet som må fungere for at vi skal kunne leve gode liv.

Det er også på sin plass å sende en hilsen til alle folkevalgte i kommuner og fylker, de som sitter og er opptatt av sitt lokalmiljø, av sin kommunes eldreomsorg og skole, av sin kommunes barnehagetilbud og fritidsklubbtilbud.

Og for ikke å glemme de som jobber i frivilligheten, de som står på i sitt lokalmiljø og sørger for at det er liv og røre i by og bygd utenom åpningstid på rådhuset. De som jobber med korps, i idretten, i jakt- og fiskeforeninger, i båtforeningen, i historielaget – ja, alle de som daglig gir av egen tid for at andre skal ha nytte og glede av det. De tar vi av oss hatten for.

Høyre og Frp skryter uhemmet av sin satsing på kommuneøkonomien. Men det budsjettforslaget som denne uken ble vedtatt i Stortinget, er ikke oppløftende for flertallet av kommunene i dette landet. Mange kommuner får ikke engang dekket lønns- og prisveksten, og konsekvensen blir kutt i tilbudet og tjenestene.

Det koster faktisk å drifte et velferdstilbud. Derfor mener Arbeiderpartiet vi bør styrke budsjettene til kommuner og fylke. Da må vi prioritere det viktigste først: Skole, omsorg, helse er grunnleggende og derfor har Arbeiderpartiet også prioritert dette i vårt alternative budsjett. Derfor bevilger vi 3 milliarder mer enn regjeringen til å styrke kommunenes og fylkeskommunenes økonomi i 2018. Vi styrker Husbanken med 8 milliarder kroner, vi vil opprettholde støtten til ressurskrevende brukere og vi vil styrke de regionale utviklingsmidlene. Dette viser ulike politiske retninger, og ulike mål for både landet og lokalsamfunnene. Høyre og Frp har sine prioriteringer. Men Arbeiderpartiet vil en annen vei. Vårt alternativ fikk dessverre ikke flertall på mandag. Det er leit for oss. Men det er aller mest leit for innbyggerne i kommuner over hele landet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags