Gå til sidens hovedinnhold

Tre skolekrav til en ny AP-ledet regjering

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Om få uker er det stortingsvalg. Det skal bestemmes hvem som får regjeringsmakten de neste fire årene, og også hvem som styrer skolepolitikken for de neste fire årene. For oss i Arbeiderpartiet er det viktigste å skape en skole som gir alle muligheter til å skape seg gode liv. I dag er det fortsatt et stykke igjen til vi når det målet.

Verdens beste fagarbeidere finner man i Norge. Det er vi stolte av. Men veien frem til å bli fagarbeider er vanskelig for mange. 1 av 3 får ikke læreplass, og har dermed ikke muligheten til å fullføre utdanningen sin. 8600 elever står i dag uten læreplass, og tallet har vært stabilt under hele Høyre og FrP regjeringens tid. Disse får satt livet sitt på vent. Yrkesfagelever fortjener bedre. Derfor krever vi at alle skal ha muligheten til å fullføre utdanningen sin og få læreplass.

Mange på yrkesfag har også utdatert utstyr som ligger 30 år etter det utstyret som møter dem som fagarbeidere i arbeidslivet. Vi aksepterer ikke at elever på studiespesialiserende lærer feil, hvorfor skal vi akseptere det på yrkesfag?

Derfor er vårt første skolekrav til en ny Arbeiderparti-ledet regjering at utstyret på yrkesfag må oppdateres og at alle som er kvalifisert skal sikres læreplass.

Det andre kravet vi stiller til en ny Arbeiderparti-ledet regjering er at hele utdanningsløpet må ha oppdatert og moderne digitalt utstyr. Digital kompetanse er avgjørende i fremtidens arbeidsliv både for den enkelte og samfunnet som helhet. I dag er det mange skoler hvor opptil tre-fire klasser deler på ti stasjonære datamaskiner. Slik bør det ikke være i 2017. Vi vil at alle skoler skal ha tilgang på et digitalt aktivitetsrom med oppdatert utstyr og vi vil sørge for at alle elever skal ha et eget digitalt læremiddel i skolehverdagen. Med bedre digital kompetanse og flere digitale læremiddel vil vi kunne legge enda bedre til rette for den individuelle oppfølgingen av hver enkelt elev.

Det siste kravet vårt handler om skolehelsetjeneste. Det er et økende problem at mange unge mennesker sliter psykisk. Det er vanskelig å meste skolen hvis hodet er fullt av andre ting som plager deg. Vi vil at helsesøster skal være på skolen hver eneste dag, slik at alle kan få hjelp når de trenger det. Helsesøster skal også få muligheten til å henvise direkte til psykolog for å senke terskelen for videre hjelp.

Dette er våre skolekrav til det vi håper blir en Arbeiderparti-ledet regjering etter valget 11. september. Vi trenger en regjering som sikrer lærelplass til alle, sikrer gode digitale læremiddel gjennom hele skoleløpet og at helsesøster er til stede på skolen hver eneste dag.

Kommentarer til denne saken