Gå til sidens hovedinnhold

Acer-seier for markedsliberalismen

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jonas Gahr Støre skriver at vedtaket om å tilslutte Norge til ACER er en kraftseier for Ap. Støre viser med det at han har en troverdighet nær null som Ap-politiker og leder av Ap. Støre hadde nok gjort en større suksess som eventyrforteller enn som Ap-politiker, Støre har fullstendig ignorert protestene fra grasrota og LO, og mer opptrådt som en eneveldig diktator av Ap som finner det for nedverdigende å bry seg om folkemeningen. Støre tar nok mål av seg til å bli Norges første markedsliberalistiske diktator. Støre skriver at Norge får full råderett over energiressursene med ACER. Hvis så er tilfelle, hvorfor er det da nødvendig med det totalt politisk uavhengige EU-organet RME som skal kamufleres som et norsk forvaltningsorgan?. RME er totalt uforenlig med at Norge skal ha 100 % forvaltningskontroll over sine energiressurser, men RME har verken Støre eller Bart Eide krevet fjernet fra ACER-avtalen. Det er RME som vil ha kontrollen over forvaltningen av norsk strøm, og bestemmer RME at det skal legges flere utenlandskabler for å oppnå EU sitt mål om felles pris i EU blir regjeringen bare et sandpåstrøingsorgan da regjeringen ved å tilslutte Norge til ACER ikke kan ta nasjonale hensyn. Når det gjelder Ap, s såkalte «ultimate krav « er disse bare en bløff og spill for galleriet. Krav 1 om at det skal være nasjonal og samfunnsmessig kontroll over vannkraftressursene. Forvaltningskontrollen mister vi ved RME, og RME ønsker ikke Ap fjernet. Et godt eksempel er om en mann har 100 % eierskap til sin bedrift, men ikke har forvaltningskontrollen, men får inntektene. Da blir eierskapet litt uthulet.

Krav 3 om at norsk fornybar kraftproduksjon skal bidra til økt verdiskaping og sysselsetting i Norge og til å erstatte fossil energi med fornybar energi. Norge kan verken ta nasjonale eller lokale hensyn angående å bruke kraftressurser til økt verdiskaping og arbeidsplasser hvis vi tilslutter oss ACER. Da må Norge få unntaksgarantier fra EU

Krav 5 om at legging av nye utenlandskabler skal være en suveren beslutning fattet av norske myndigheter. I så fall må RME bort, og det er ikke noe Ap krever. Krav 1, 3 og 5 er det bare EU som kan gi garantier for, og det er derfor et ganske så useriøst spill for galleriet av Støre og Barth Eide. Både Søviknes, Støre og Barth Eide vet nemlig meget godt at det bare er EU som kan garantere for krav 1, 3 og 5. Søviknes kan derfor bare garantere for disse kravene for han og Støre vet meget godt at hans garantier uansett er null verdt. Det er Støre og Barth Eide som derfor spiller et uærlig spill over sine velgere når de setter opp 3 krav som de bare vet EU kan garantere for og ikke regjeringen uten å informere velgerne om det.

Støre vet meget godt at lovgivningen i EØS er dynamisk, og at det i det store og hele er de multinasjonale selskapene som legger premissene for lovgivningen i EU, og at han med å støtte ACER først og fremst opptrer som en lobbyist for EU, s storkapital enn en representant for Norge, norsk industris og norske borgeres interesser. Velgerne vet utmerket godt at markedsliberalisten og den sterke EU-forkjemperen og Høyre-mannen Jonas Gahr Støre og hans høyreorienterte kampfeller i Ap aldri vil reservere seg mot noe EØS-direktiv. Hvis Støre tror at norsk kraft kan brukes til å utvikle lokale lønnsomme arbeidsplasser og sikre kraftforsyningen til norsk industri er dette uforenlig med ACER når man ikke kan ta verken nasjonale eller lokale hensyn. Da kan man heller risikere at arbeidsplasser går tapt. Miljøargumentet holder heller ikke mål. Kyoto-protokollen ble oppfylt gjennom kjøp og salg av klimakvoter, og det er avlatshandel uten at man gjør noe aktivt for å begrense utslippene. Man vil også bruke avlatshandel for å oppnå Parisavtalen. Man burde heller forby kjøp og salg av klimakvoter, se på vårt forbruksmønster, og forby mer ubegrenset frihandel som bare vil øke utslippene, men slike løsninger ønsker ikke markedsliberalisten Støre

At Støre med sin arrogante og diktatoriske holdning fullstendig vil ødelegge Ap er vel de færreste i tvil om. Derfor bør velgerne sørge for å kvitte seg med Støre og resten av ledelsen hvis Ap igjen skal få tillit som et seriøst opposisjonsparti. Hvis ikke kan nok Ap risikere å leve i skyggenes dal i lang tid framover med elendig oppslutning på meningsmålingene.

Kommentarer til denne saken