Påsken - tid til familie og venner, men ikke for alle

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDe aller fleste gleder seg til påsken. Det er tiden hvor man møter familien på hytta, går på ski og spiser appelsin i solveggen. Men for noen er påsken, i likhet med andre høytider, en tid hvor følelsen av ensomhet forsterkes.

Vi går nå inn i tiden hvor vi leser værvarslene i spenning for å se hvor mange soltimer vi kan nyte ved hytteveggen. Vi hamstrer inn smågodt og appelsin, god mat og godt drikke. Vi fyller påskeeggene til barna våre og gleder oss til å endelig å nyte hyttekosen. Men ikke alle har en hytte å reise til, en familie og feire med, eller venner og tilbringe tid med.

Nesten 1 av 5 nordmenn er ensomme. Det rammer både unge og gamle. Det rammer ungdommene som sitter på studenthybelen og ikke har noen å dra hjem til. Det rammer de eldre på sykehjem som ikke kommer seg ut i solen. Og det rammer alenemoren som blir sittende hjemme uten tid og penger til å dra vekk. Stadig flere kjenner på en følelse av ensomhet. Jeg tror også det er vanskeligere å være ensom i dag. I min oppvekst var det stas om vi fikk en sydentur i løpet av hele barndommen, det var utenom det vanlig å være på utenlandsferie hvert år og det var slett ikke vanlig at alle sendt bilder av hvor fint de hadde pyntet til påske rundt til alle og enhver. Vi postet ikke vår vellykkethet på Facebook – det fantes ikke sosiale medier.

Vi vet at de som er ensomme, de kjenner ekstra på ensomheten i høytider. De kjenner ekstra på ensomheten de gangene det er forventet at man skal være sosial, komme seg ut og ha det fint sammen med andre. Det betyr ikke at andre ikke skal få lov til å nyte ferien, men det betyr at vi må bli flinkere til å se og inkludere de som føler seg utenfor.

Det er flere ting vi kan gjøre for å forhindre ensomhet. Jeg var nylig og besøkte Fontenehuset i Gjøvik. Et lavterskeltilbud for mennesker med psykiske helseplager. Her skapes det aktivitet, fellesskap og tilhørighet. Sammen med resten av formannnskapet var jeg også innom Ung I Gjøvik nylig. Her skapes det også tilhørighet og fellesskap. Vi leser i avisen at Kirkens Bymisjon skal starte et tilbud i Gjøvik – her vil det også skapes fellesskap og tilhørighet.

Så kan vi innføre en time ønskeaktivitet hver dag for eldre på sykehjem. Det gir eldre mulighet til å gjøre noe de setter pris på sammen med de rundt seg. Aktivitet forebygger ensomhet, og det gir mer livsglede.

Både som kommune, som frivillige og som medmennesker har vi mange muligheter til å delta og bety en forskjell for folk i vårt nærområde. Og som kommunepolitiker vil jeg bidra til at frivillige lag og foreninger og kommunale tilbud som henvender seg til disse gruppene får bedre rammebetingelser.

I tillegg tror jeg vi alle sammen kan være enda flinkere til å inkludere de rundt oss. Veldig ofte så finnes ensomhet mye nærmere en enn man tror, men man er bare ikke så flinke til å snakke om det. Så hvis du ser eller hører om noen som skal være alene i påsken, be de med på en påskelunsj eller skitur. Det er de små tiltakene som sammen bidrar til at vi tar bedre vare på hverandre, og at alle får en litt bedre hverdag.

Jeg vil ønske alle en riktig god påske!

Anne Bjertnæs

Ordførerkandidat Gjøvik Høyre

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags