Gå til sidens hovedinnhold

Sammen gir vi mer også for deg?

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tirsdag 19 april skriver Anne Bjertnæs en kommentar til kommunesammenslåing av kommunene Ø. – og V. Toten med Gjøvik. I prinsippet er jeg enig med deg, men etter å ha sett realitetene med sammenslåing og stordrift er virkeligheten en annen. Byråkratiet vokser og er vinneren uansett. Høyre og FrP skulle redusere antall ansatte i offentlig byråkrati, men realiteten ble en annen. Hvis de tre kommunene skulle slå seg sammen ville det fort opprettes stillinger som adm. ordfører og viseadm. ordfører og regions ordfører og avd. ordfører også videre. Med andre ord administrasjonen bare vokser. Slik vil skje i alle seksjoner i storkommunen. Da ing. høyskolen og sykepleie høyskolen ble slått sammen ble den nye administrasjonen dobbelt så stor som begge de gamle til sammen.

Store byråkratier blir ofte topp-tunge og ansvaret pulveriseres mellom ulike nivåer i byråkratiet. Rasjonalisering skje ved nedskjæringer på utførende nivå – dvs. laveste nivå. De som «gjør» jobben. Når byråkratiet vokser minsker tilgangen til ledelsen. Ledere bygger opp ansatte med media kompetanse for «å ta støyten» i vanskelige beslutninger. Voksende administrasjon/byråkrati er det tydelig ingen som klarer stoppe.

Sentralisering skaper mer reising – bilbruken og reisetiden øker. Dette er ikke ønskelig. Hvis en kulturskole for et så stort område som disse tre kommunene til sammen representerer vil det medføre mye bilkjøring. I omsorgsarbeidet er desentralisering og fysisk nærhet viktig.

Det er en stor fordel med storkommuner (i teorien). Hvis større kommuner kan medføre at fylkene blir avviklet. 30.000 arbeider i fylkeskommunene og hva de gjør utenom videregående skole og skoleskyss er det ikke mange som vet. De klipper noen snorer, men dette kan andre gjøre.

Et lite land som Norge trenger ikke tre nivåer i styreformen. Stat og kommune er adm. nok. Men å redusere 30.000 offentlig ansatte i fylkeskommunen tror jeg ingen politikere klarer. Da må det opprettes mange nye sjefsjobber med millionlønn i kommunene og da går jo spinninga opp i vinninga.

Hamars ordfører Busterud har det samme synet på fylkeskommunen som meg og tørr å si det. Ellers har jeg mye sammenfallende synspunkter og meninger med Anne Bjertnæs. Har respekt for hennes engasjement.

Kommentarer til denne saken